VW ID.4: Druhý elektromobil už vystrkuje rožky. Ukáže sa vo februári

VW ID.3 predstavený vo Frankfurte ešte nestihol doraziť k prvému zákazníkovi a na svet sa už derie ďalší elektromobil plánovanej elektrickej ofenzívy koncernu VW. Nové SUV ID.4 by sa malo ukázať vo februári v Chicagu. Automobilka na to upozorňuje snímkami maskovaného prototypu, ktorý ukázala v Číne.

06.11.2019 19:00
debata
VW ID.4 sa bude vyrábať ako SUV a tiež v... Foto: Volkswagen
VW ID.4 - zamaskovaný prototyp 2019 VW ID.4 sa bude vyrábať ako SUV a tiež v športovejšej verzii SUV-kupé.

Septembrový autosalón vo Frankfurte nad Mohanom sa stal štartom elektrickej ofenzívy Volkswagenu. Ukázal tu svoj prvý elektromobil novej generácie ID.3, ktorý má byť pre jeho budúcnosť rovnako kľúčový ako to bolo v minulosti pri Beetle a v sedemdesiatych rokoch pri Golfe. V expozícii však nebol celkom sám. Za reflexnou fóliou sa nachádzal aj jeho súrodenec s označením ID.4. navyše v „maskáčoch“. Pod touto skratkou sa ukrýva elektrické SUV, odvodené z konceptov I.D. Crozz a I.D. Crozz II. Teraz automobilka zverejnila ďalšie snímky z prezentácie v Číne. Síce tiež s kamuflážou, ale aspoň bez fólie, ktorá znemožňovala urobiť si bližší obraz o očakávanej novinke.

Dôvod odhaľovania je zrejmý. Na ID.4 dlho čakať nebudeme. K zákazníkom by sa malo dostať na budúci rok. Podľa neoficiálnych zdrojov absolvuje svetovú premiéru už na februárovom autosalóne v Chicagu. Americká pôda by mu mohla svedčať, keďže na rozdiel od ID. 3 bude nové elektrické SUV dostupné aj za Atlantikom. V ponuke by mali byť až dve verzie. A to klasické SUV, ktoré zapadne dĺžkou (4 625 mm) medzi Tiguan a Tiguan Allspace, a tiež jeho športovejšia verzia SUV-kupé, blízka práve štúdii I.D. Crozz. Tú predstavil Volkswagen v roku 2017 a následne v Číne aj jej evolúciu. Súčasné snímky však zachytávajú finálnu verziu.

Prvé elektrické SUV Volkswagenu bude stáť... Foto: Volkswagen
VW ID.4 - zamaskovaný prototyp 2019 Prvé elektrické SUV Volkswagenu bude stáť dĺžkou medzi súčasným Tiguanom a jeho 7-miestnou verziou Allspace.

Presné údaje zatiaľ nepoznáme. V každom prípade bude ID.4 postavené na platforme MEB, tak ako hatchback ID.3. Okrem verzie so zadným náhonom ponúkne aj elektrickú štvorkolku. Ak sa od čias štúdie nič nezmenilo, zadný elektromotor by mal mať výkon 150 a predný 75 kW, čo dáva spolu 225 kilowattov. Akumulátory by mali mať kapacitu 83 kWh, čo je o osem viac, ako kapacita, ktorou disponuje ID.3 s najdlhším dojazdom. Na jedno nabitie by malo elektrické SUV zvládnuť 480 km, pravdepodobne však podľa staršej normy NEDC, takže realita bude o čosi skromnejšia. Dobitie akumulátorov na 80 % nemá na nabíjačke s výkonom 150 kW zabrať viac ako 30 minút.

Pripomeňme, že koncern Volkswagen chce už v roku 2022 predávať milión elektromobilov ročne. Potom neprekvapí, že ID.4 bude skutočne globálnym modelom, vyrábaným nielen v Európe, ale aj v USA a v Číne. Ak sa to nemeckej značke podarí, stane sa absolútnym lídrom v oblasti elektromobility. Potrebuje však lojalitu zákazníkov a podporu zo strany vlád, ktorá aspoň čiastočne kompenzuje vysokú cenu elektrických áut danú drahými akumulátormi. Samozrejme, ID.4 dostane aj ďalších koncernových súrodencov s logami Škoda, Seat aj Audi. Ich predskokanov sme už mohli vidieť v podobe konceptov Škoda Vision iV, Cupra (Seat) Tavascan či Audi Q4 e-tron.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW ID.4
Články podľa značiek