BMW, Hyundai a Toyota čelia vietnamským hekerom. Chcú dáta miliardových technológií

Kybernetická vojna sa odohráva aj v automobilovom priemysle. Načo robiť priemyselnú špionáž na autosalónoch, keď je možné nabúrať sa priamo do databáz automobiliek.

12.12.2019 06:00
debata (1)
Vietnamskí hekeri mali podľa BMW záujem najmä o... Foto: Shutterstock
Autá - hackeri Vietnamskí hekeri mali podľa BMW záujem najmä o dáta spojené s vývojom najnovších elektromobilov, vrátane autonómnych technológií.

Automobilky BMW a Hyundai zaregistrovali v posledných mesiacoch pokusy o nabúranie ich interných sietí. Podľa amerického serveru Silicon Angel stojí za všetkým vietnamská hekerská skupina APT32, známa tiež ak „Ocean Lotus“, ktorá je aktívna od roku 2014. Predpokladá sa, že táto skupina sa v minulosti zameriavala na súkromný priemyselný sektor ako aj na zahraničné vlády, disidentov a novinárov v regióne juhovýchodnej Ázie. Server dokonca píše, že skupina APT32 má väzby na vietnamskú vládu. Teraz obrátila svoju pozornosť na veľkých automobilových hráčov.

Útok na BMW zahŕňal inštaláciu sady nástrojov na penetračné testovanie s názvom Cobalt Strike. Slúži ako zadné vrátka do siete, čo umožňuje ďalší prístup a tým aj odcudzenie údajov. BMW zistilo útoky včas a namiesto toho, aby hekerom prístup okamžite zrušilo, zablokovalo len najdôležitejšie dáta, aby mohlo sledovať postup hekerov. Koncom novembra ich od svojich sietí odstavilo. Podobnú metodiku použil aj Hyundai. Predpokladá sa tiež, že „Ocean Lotus“ stála za napadnutím Toyoty v marci, keď sa hekerom podarilo získať 3,1 milióna záznamov o zákazníkoch.

Podľa BMW išlo o priemyselnú špionáž. Hekeri sa mali zaujímať o najnovšie technológie, najmä spojené s vývojom elektromobilov, ako BMW i4, iX3 či elektrického SUV iNext, ktoré má byť prelomovým modelom aj v oblasti autonómneho riadenia. Otázkou ostáva, prečo by mal mať práve Vietnam záujem o takéto informácie? Silicon Angel uvádza, že vo Vietname má množstvo automobiliek svoje závody a navyše aj novovytvorená vlastná automobilová značka VinFast. Pikantné je, že VinFast a BMW majú spolu uzavreté partnerstvo v oblasti dizajnu. Lenže vo svete priemyselnej špionáže to ešte nemusí automaticky znamenať vzájomnú úctu partnerov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Hyundai #hackeri #BMW
Články podľa značiek