Nissan spúšťa záchranný plán. Za 18 mesiacov vymení všetky SUV

Nissan prechádza ťažkým obdobím. Škandál s uväzneným šéfom Ghosnom sprevádzajú dramatické prepady predajov v Európe. Zmeniť to má radikálna obnova portfólia SUV

19.12.2019 16:00
debata
Prestarnuté portfólio SUV priviedlo Nissan na... Foto: Nissan
Nissan - SUV Prestarnuté portfólio SUV priviedlo Nissan na okraj priepasti. Predaje X-Trailu padli o 59 % a Qashqaia o 11 %. Oba modely dostanú nástupcov. Juke ho už má.

Nissan nie je v dobrej kondícii. Vyčerpáva ho kauza bývalého šéfa Carlosa Ghosna, zlé vzťahy s aliančným Renaultom a prudko padajúce predaje v Európe. Len za prvých desať mesiacov sa registrácie Nissanov znížili o 24 %. Odbyt kedysi neporaziteľného Qashqaia padli o 11 % a väčšieho X-Trailu o hrozivých 59 %. Pritom prosperita Nissanu je založená práve na tejto kategórii. Leaf je síce úspešný vo svete elektromobilov, ale z hľadiska objemu predstavuje okrajový segment, podobne ako Micra, ktorá nezvláda na starom kontinente konkurovať zavedeným hráčom ako Renaultu Clio alebo Peugeotu 208.

Problémom nebol len nevydarený prechod na novú emisnú normu Euro 6D-Temp, ktorá zredukovala ponuku mnohých verzií, ale aj starnúce portfólio. Nissan preto prichádza s ozdravným plánom. Do osemnástich mesiacov nahradí všetky súčasné SUV. Nový Juke práve štartuje a X-Trail by mal doraziť na trh v priebehu šiestich mesiacov. Qashqai je naplánovaný na september 2020. Oba budú zdieľať aliančnú platformu CMF a s najväčšou pravdepodobnosťou prídu o naftové motory. Nahradí ich hybridná technológia E-power.

Verzie PHEV si zas požičajú technológiu sesterského Mitsubishi Outlander. Okrem toho sa ponuka rozšíri o čisto elektrický crossover, ktorý naznačila novembrová tokijská štúdia Ariya. Novinka s cenou od 50– do 70-tisíc eur bude zdieľať platformu s Renaultom a uchádzať sa bude o zákazníkov Tesly či nového Fordu Mustang E-Mach. Okrem toho ušetrí firma na zrušení projektu výroby X-Trailu v britskom Sunderlande. Uprednostní vlastné kapacity v Japonsku. V posledných mesiacoch tiež znižovala svoje stavy v európskych závodoch, vrátane Barcelony.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #SUV #Nissan Qashqai #Nissan Juke #Nissan X-Trail
Články podľa značiek