Zlodejov lákajú autobatérie. Ich chabý trik zachytila kamera

Čoraz viac sa zlodeji zameriavajú na jednoduchšie krádeže drahších komponentov odstavených automobilov. Kedysi kradli katalyzátory, dnes sú to batérie. Hlavne tie, ktoré obsahujú hybridné vozidlá, no nepohrdnú ani batériou z kamióna.

26.12.2019 06:00
debata

VIDEO: Chabý trik zlodeja, ktorý sa snažil ukradnúť autobatériu, zachytila kamera.

Video

Zlodeja autobatérie si všimla v skorých ranných hodinách 16. decembra brnenská mestská polícia. Obsluhe kamier mestskej polície sa nepozdával muž, ktorý sa krčil zo zapnutým svetlom pri parkujúcom nákladnom vozidle. Išlo o chabý trik. Muž sa obozretne okolo seba rozhliadol a potom v podrepe strčil ruku do priestoru, kde sú v bočnej časti vozidla umiestnené autobatérie. Muž v jednom okamžiku trhol, keď sa pod vozidlom výrazne zaiskrilo.

Strážnikom najprv povedal, že iba niekoho čaká. Avšak, keď mu povedali, že ho sledujú kamery, priznal sa k úmyslu autobatériu odniesť. Nasvedčovala tomu aj skutočnosť, že na autobatérii chýbal kryt a ležalo na ňom náradie.

Zlodej mal však pre strážnikov ešte pár ďaľších bonusov. V aute mal ešte dve ukradnuté autobatérie, auto na ktorom prišiel malo prepadnutú technickú kontrolu a nevedel preukázať, kde k autu prišiel. Muž taktiež nevlastnil vodičské oprávnenie. Muž bol triezvy avšak pod vplyvom návykových látok. Prípad bol postúpený polícii pre podozrenie z trestného činu.

Prípady zo sveta hovoria o novom trende.

Kradnú sa batérie hybridných vozidiel. „Je to veľmi organizované,“ priznal automechanik Toyoty Jeff Garcia. Len uňho v servise čakajú na nový akumulátor po krádeži štyri ďalšie Priusy. Takáto krádež je veľmi výnosná. Nový NiMH akumulátor pre hybridnú Toyotu stojí okolo 5 000 dolárov. A to nehovoríme o elektromobiloch s modernejšími li-ion akumulátormi či o plug-in hybridoch, kde sa ceny pohybujú v desiatkach tisícoch dolárov či eur.

Prípad z Londýna ukazuje ako zlodeji zdvihli Prius. V San Francisku stačilo rozbiť bočné okienko, vozidlo otvoriť, vybrať zadné sedadlá a odstrihnúť káble. Dlhoprstí uspeli. I keď to musela byť riadna fuška. Batéria pre Prius má okolo 80 kg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlodej #autobatéria #autosúčiastky
Články podľa značiek