Bratislavský Volkswagen vyrobil ‘snehovú vločku‘. Má číslo 6 000 000

V závode Volkswagenu v Devínskej Novej Vsi zišlo 6. marca z montážnych liniek šesťmiliónte vozidlo. Trvalo to takmer tridsať rokov. Jubilantom sa stal elektrický VW e-up! pre švédskeho zákazníka.

10.03.2020 10:00
debata (1)
Tento jubilejný biely elektrický VW e-up!... Foto: Volkswagen
VW Slovakia - 2020 Tento jubilejný biely elektrický VW e-up! vyrobili v Bratislave pre zákazníka zo Švédska.

Spoločnosť VW Slovakia vznikla v roku 1991. Jej bratislavský závod vyrobil prvý VW Passat B3 Variant Arriva presne 21. decembra 1991. Sériová produkcia sa rozbehla 14. februára nasledujúceho roka. V portfóliu pribúdali ďalšie modely, napríklad VW Golf VR6, Passat B4, a samozrejme, dnes už slávny Touareg. Miliónte vozidlo z Bratislavy zišlo z liniek v roku 2003. A potom nastal obrovský rast, čoho dôkazom je míľnik, ktorý oslávili v Devínskej Novej Vsi minulý piatok 6. marca. Zmontovali tu vozidlo s poradovým číslom 6 000 000. Ju­bilantom, s prezývkou „snehová vločka“, sa stal biely VW e-up!, ktorý si objednal zákazník zo Švédska.

Elektrická verzia VW up! vzniká v Devínskej Novej Vsi spolu so svojimi súrodencami – Škodou Citigo iV a Seatom Mii Electric. Okrem toho závod produkuje modely Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne a Porsche Cayenne Coupé. Je tak jediným automobilovým podnikom na svete, ktorý na jednom mieste vyrába vozidlá piatich značiek. Už v blízkej budúcnosti by mohli rozšíriť portfólio modely Škoda Karoq, Škoda Superb, VW Passat a VW Arteon. To z dôvodu pozastavenia projektu výstavby nového závodu koncernu VW v Turecku a následnej reorganizácie výroby v rámci existujúcich kapacít.

„Šesť miliónov vyrobených vozidiel pre zákazníkov z celého sveta v tej najvyššej kvalite svedčí o kompetentnosti nášho tímu. Ďakujem všetkým kolegom, ktorí sa na tomto úspechu podieľali,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť. „Aby sme mohli byť rovnako úspešní aj v budúcnosti, musíme v týchto pre automobilový priemysel náročných časoch prijať opatrenia, ktoré nám pomôžu získať nové projekty, a tým zabezpečiť zamestnanosť,“ dodal Grünberg.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #VW #VW e-up! #VW Slovakia
Články podľa značiek