Škoda opäť predlžuje odstávku výroby. Bude dlhšia ako vo VW Slovakia

Česká republika síce pomaly uvoľňuje opatrenia proti šíreniu koronavírusu, aby opäť rozbehla život a ekonomiku, no linky jej najväčšieho podniku budú stáť dlhšie ako sa predpokladalo. Škoda tým reaguje na nízky dopyt po autách. Výroba bude obnovená až 27. apríla.

09.04.2020 17:30
debata (3)
Závody Škody zastavili 18. marca. Česká... Foto: Škoda-Auto
Škoda - pásová výroba Závody Škody zastavili 18. marca. Česká automobilka odvtedy posunula termín obnovenia výroby už tretíkrát.

Pandémia koronavírusu ochromila 18. marca aj českú automobilku Škoda. Odvtedy jej linky stoja. Pôvodne sa mali opäť rozbehnúť 6. apríla, teda ešte pred Veľkonočnými sviatkami, a neskôr 14. či 20. apríla. Nestalo sa a teraz je jasné, že odstávka podniku bude trvať dlhšie ako sa predpokladalo. Automobilka informovala, že výrobu obnoví až 27. apríla. Rozhodnutie konzultovala s vedením koncernu Volkswagen aj odbormi KOVO. Zamestnancom Škoda rozposlala list, kde uvádza aj dôvody predĺženia odstávky. A nesúvisia len s infekčnou krízou.

„Reagujeme tak na stále nízky dopyt po autách, na súčasné výzvy v dodávateľskom reťazci a pretrvávajúce opatrenia súvisiace s pandémiou, ktoré obmedzujú verejný život v Česku aj zahraničí,“ uviedla firma v liste podpísanom predsedom predstavenstva Bernhardom Mayerom a členom predstavenstva Bohdanom Wojnarom. Vláda Českej republiky podnik podporuje prostredníctvom programu Antivirus. Odbory automobilky dnes na webe uviedli, že firma denne stráca 12 miliónov euro. Odborári netaja obavy o zamestnanosť.

„Straty budú bohužiaľ zasahovať výrazne do rozvoja našej spoločnosti. Podporte, prosím, čo najrýchlejší ale bezpečný návrat do práce tak, aby boli do budúcna zaistené pracovné miesta a obživa našich rodín,“ napísali odbory v liste podpísanom odborovým predákom Jaroslavom Povšíkom. Materská automobilka Volkswagen plánuje otvoriť napríklad svoju prevádzku v španielskom Martorelli 20. apríla a to v jednej zmene. Devätnásteho apríla by sa zas mali rozbehnúť linky závodu Volkswagenu na Slovensku.

Z okolitých automobiliek obnovila výrobu ako prvá zatiaľ len Kia v Žiline. Trnavské PSA a nitriansky Jaguar Land Rover stoja. Hyundai v českých Nošoviciach plánuje spustiť dvojzmennú prevádzku 14. apríla a spoločný podnik Toyoty a PSA (TPCA) v Kolíne 17. apríla.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda-Auto #koronavírus
Články podľa značiek