Šrotovné na autá nebude! Ministerstvo má jasný dôvod

Predaj áut sa výrazne prepadol. Slovenský automobilový trh môže pomôcť rozhýbať dotácia na nákup nových áut, tzv. šrotovné. Kým v Nemecku vláda podporu na nákup nových áut pripravuje, slovenské ministerstvo hospodárstva o nej neuvažuje.

14.05.2020 06:00
debata (25)
Video

„Ministerstvo hospodárstva v súvislosti s podporou ekonomiky neuvažuje nad zavedením tzv. šrotovného. Podľa vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka je potrebné povedať si, čo chceme. Ak chceme dlhodobo znižovať množstvo odpadu, tak by sme nemali platiť za jeho produkovanie,“ informuje odbor komunikácie rezortu hospodárstva.

Minister hospodárstva Richard Sulík nepovažuje šrotovné za dobrý nápad. Podľa neho je mnoho iných foriem podpory, ktoré budú ďaleko účinnejšie ako platenie za to, že ľudia odhodia vec, ktorú ešte vedia používať.

Šrotovné môže omladiť slovenský vozový park,... Foto: SITA/AP, Michael Probst
Výfuk Šrotovné môže omladiť slovenský vozový park, zvýšiť na cestách bezpečnosť a znížiť emisie.

Po koordinovanej celoeurópskej podpore volá aj Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP). „Nákupné a investičné stimuly by sa mali zakladať na podobných kritériách v celej Európe a mali by byť financované na národnej úrovni ako aj z prostriedkov EÚ. Tieto opatrenia by mohli byť efektívnejšie zavedením „šrotovného“ a mali by zohľadňovať ciele spoločnosti v oblasti klímy a efektívneho využívania zdrojov vzhľadom na ekonomický dopad,“ povedal Ján Pribula, generálny sekretár zväzu.

Podľa jeho slov ZAP bude presadzovať zavedenie podporných schém na rozvoj trhu (šrotovné) aj na Slovensku. Podľa zväzu by sa staré vozidlá mali skutočne zošrotovať a nepresúvať do strednej a východnej Európy, prípadne do Afriky.

„Slovensko je prípadnými podpornými schémami ohrozené dvojnásobne. Okrem hrozby prebytku na trhu s jazdenými vozidlami v krajinách, v ktorých sa podporné mechanizmy naštartujú, naša legislatíva v oblasti registračných poplatkov vozidiel je nastavená tak, že zvýhodňuje registrácie starších vozidiel a teda aj ich dovozy,“ uviedol Pribula.

Situáciu vidia inak ako ministerstvo aj predajcovia jazdených áut, ktorí v súčasnosti čelia prudkému zdražovaniu jazdených vozidiel. Za dobrý stimulant označuje zavedenie šrotovného aj Katarína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA Auto. Mnohým záujemcom o kúpu aj používaného auta v súčasnosti chýba dostatok finančných prostriedkov.

Topolová tvrdí, že sa výrazne zvýšil počet ľudí, ktorí si kupujú auto prostredníctvom úveru. „V sieti AAA AUTO sa behom prvého týždňa po znovuotvorení pobočiek dostal podiel áut predávaných na splátky na 40 % zo všetkých predaných áut, čo je hodnota, ktorá prekonala minuloročný apríl o 20 %,“ dodáva Topolová.

Slováci mohli využívať dotácie na nákup nových áut pod názvom šrotovné v roku 2009. Štát ľuďom prispel na nákup nového auta, ak sa vzdali svojich starých áut. Tie bolo nutné zošrotovať. Výsledkom bolo omladenie vozového parku. Nové autá neboli len bezpečnejšie, ale aj ekologickejšie.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #šrotovné #predaj áut
Články podľa značiek