VW má nového šéfa. Blume z Porsche to však nie je

Informácie o zmene na poste šéfa značky Volkswagen sa potvrdili. Nie však meno, ktoré kolovalo v médiách. Kreslo obsadil doterajší prevádzkový riaditeľ Ralf Brandstätter.

09.06.2020 18:30
debata
Novým riaditeľom značky Volkswagen je jej... Foto: Volkswagen
VW - Ralf Brandstätter Novým riaditeľom značky Volkswagen je jej doterajší prevádzkový riaditeľ Ralf Brandstätter. Dozorná rada ho uprednostnila pred Oliverom Blumom, ktorý ostáva šéfom Porsche.

O zmenách vo vedení Volkswagenu sa šuškalo už minulý týždeň. Malo ísť o reakciu na problémy, ktoré sprevádzali a sprevádzajú nábeh nového Golfu a elektromobilu ID.3, teda dvoch kľúčových noviniek. A k personálnym pohybom naozaj došlo. Volkswagen oficiálne oznámil, že pozície šéfa VW sa od 1. júla ujme Ralf Brandstätter, doterajší prevádzkový riaditeľ a wolfsburský veterán, ktorý nastúpil do tejto automobilky už v roku 1993. Nepotvrdili sa tak správy, že novým šéfom VW sa stane doterajší riaditeľ Porsche Oliver Blume. O túto funkciu sa ale údajne zaujímal. Dozorná rada nakoniec rozhodla inak.

Ralf Brandstätter vystrieda na poste Herberta Diessa, teda súčasného generálneho riaditeľa koncernu VW, ktorý po odchode z BMW v roku 2015 nastúpil na post šéfa automobilky VW. Diess sa dostal pod paľbu kritiky práve v súvislosti s chaotickým nástupom Golfu a ID.3. Ostáva však naďalej hlavou celého koncernu. Podľa dozornej rady sa má odteraz plne sústrediť na riešenie kľúčových úloh celého koncernu. Najmä na rozsiahly plán úspor, ktoré majú sanovať 34-miliardovú investíciu do elektrických a autonómnych vozidiel a tiež 50 miliárd eur potrebných na nákup batérií pre plánované elektromobily.

Volkswagen tiež bude musieť nájsť nového riaditeľa nákupu. Tento post totiž opúšťa Stefan Sommer, údajne na vlastnú žiadosť a po vzájomnej dohode. Sommer pritom nastúpil do Volkswagenu len v roku 2018 po tom, čo odišiel od známeho výrobcu prevodoviek ZF Friedrichshafen, kde riadil akvizíciu spoločnosti TRW. Vo funkcii ho dočasne zastúpi Frank Winter. Tým, že Oliver Blume ostáva šéfom Porsche, nedôjde k zmene ani na čele značky Škoda. Pôvodne sa totiž špekulovalo, že súčasný riaditeľ Škody Bernhard Maier je horúcim kandidátom na vedúcu pozíciu v Zuffenhausene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Ralf Brandstätter #herber Diess
Články podľa značiek