Toto nechcite zažiť: Dieťa vypadlo z auta počas jazdy

Počas jazdy v taxíku zažili rodičia malého dieťaťa šok. Ich ratolesť si totiž počas jazdy otvorila dvere. A keď vozidlo na križovatke odbočovalo, dieťatko vypadlo z auta rovno na asfalt. Našťastie šofér nákladného vozidla, ktoré išlo za taxíkom, si človiečika vystrašene sediaceho na zemi všimol.

14.06.2020 16:00
debata (1)
VIDEO: Pozrite si, ako vypadlo z taxíka malé dieťa rovno na vozovku

Iste, ak by dieťa sedelo v autosedačke, alebo bolo aspoň pripútané, nemohlo sa nič také stať. Takže rodičia mali veľké šťastie, že ich dieťaťu sa nič nestalo. A čo hovorí zákon o preprave detí v aute? Ak je dieťa nižšie ako 150 centimetrov, je povinnosťou motoristu mať vozidlo vybavené autosedačkou či podsedákom. Hmotnosť dieťaťa je pri používaní tohto typu zabezpečovacieho zariadenia až druhoradá. Kľúčoví je výška.

Podsedáky sú určené pre deti s hmotnosťou od 15 do 36 kilogramov. Rodičia by mali zvážiť, kedy svojho potomka presadiť z klasickej autosedačky otočenej v smere jazdy do podsedáka. Do veku 6 rokov deti zabezpečené len bezpečnostným pásom nemajú dostatočne vyvinutú kostru a svalstvo, aby „ustáli“ prípadný náraz. V prípade nehody predstavuje autosedačka ochranu, ktorá ich udrží v stabilnej polohe.

Kedy nie je sedačka potrebná?

Najmä pri striedaní viacerých rodinných áut či strážení detí starými rodičmi často vzniká problém s autosedačkou. Mnohí sa preto pýtajú, či je vždy nutné v obci prevážať deti v autosedačke. Ak ide o príležitostnú prepravu osôb v obci, preprava bez detskej autosedačky je povolená pre deti staršie ako 3 roky. V takomto prípade však musia byť pripútané bezpečnostným pásom na zadných sedadlách.

Pozor na tieto chyby rodičov!

Pri krátkych vzdialenostiach si rodičia myslia, že stačí dieťa posadiť na kolenách, najmä bábätká a batoľatá, a ich preprava je bezpečná. Omyl! Pri náraze dieťa nemáte šancu udržať a je vymrštené dopredu obrovskou silou.

Potrebuje dieťa v taxíku autosedačku?

Ak si objednáte taxík a cestujete s malým dieťaťom v rámci obce, taxikár nemusí mať v aute autosedačku a odviezť vás môže aj bez nej. Predpokladá sa totiž, že práve taxislužby pri prepravách v obci využívajú inštitút § 7 ods. 3 nariadenia vlády. Ide o spomínanú príležitostnú prepravu detí v rámci obce. Ak by ste však cestovali mimo, je preprava vášho potomka v detskej autosedačke povinná aj pre vozidlo taxislužby.

Aké zabezpečenie pre deti prikazujú okolité štáty?

Letná cestovateľská sezóna je tesne pred nami. Preto je dôležité vedieť, čo sa od vás na európskych cestách z hľadiska bezpečnosti detí očakáva. Popri správne zvolenom cestovnom poistení a úrazovom poistení, vám odporúčame zoznámiť sa aj s dopravnými predpismi krajiny, ktorá je vašou cieľovou či tranzitnou destináciou.

Česká republika

Tu sú detské sedačky do 12 rokov povinné, aj v obciach.

Rakúsko

Deti do 18 kilogramov sa musia prepravovať v detskej autosedačke bez ohľadu na vek. Deti mladšie ako 14 rokov a nižšie ako 150 centimetrov musia cestovať v autosedačke úmernej ich hmotnosti, ktorá môže byť umiestnená na predných a zadných sedadlách. Deti, ktoré sú vyššie ako 150 centimetrov, no majú menej ako 14 rokov, musia používať bezpečnostné pásy.

Maďarsko

Detskú sedačku úmernú hmotnosti a veku vášho dieťaťa môžete umiestniť aj na predné sedadlo, ak nie je vybavené aktívnym airbagom.

Poľsko

Platí, že dieťa s výškou do 150 centimetrov a do 12 rokov musí byť fixované bezpečnostným pásom prispôsobeným ich veľkosti, alebo musí byť umiestnené v detskej autosedačke úmernej ich veľkosti.

Chorvátsko

Ak cestujete k „slovenskému“ moru, vedzte, že deti do 12 rokov nesmú sedieť na predných sedadlách. Chorváti však nemajú povinné detské autosedačky.

Taliansko

Povinná je autosedačka úmerná veku, hmotnosti a výške dieťaťa do 12 rokov.

Slovinsko

Autosedačka pre deti do 12 rokov môže byť umiestnená iba na zadných sedadlách.

Nemecko

Dieťa do výšky 150 cm a do 12 rokov musí cestovať v autosedačke úmernej jeho hmotnosti a veku. Na zadných sedadlách môžu byť deti prepravované bez autosedačiek len v prípade, že sú využité všetky bezpečnostné systémy.

ZDROJ:onlia.sk

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #nehoda #taxík
Články podľa značiek