Škoda Enyaq iV: Elektrický crossover prezradil siluetu a dátum premiéry

Elektrické SUV Škody je naozaj za rohom. Automobilka na to upozorňuje snímkou siluety očakávanej novinky, ale aj oficiálnym dátumom premiéry. Odohrá sa 1. septembra.

22.07.2020 18:00
debata
Škoda Enyaq bude praktickým crossoverom s... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq - silueta 2020 Škoda Enyaq bude praktickým crossoverom s dĺžkou 4 648 mm. Do kufra sa má zmestiť až 585 litrov batožín. To aj vďaka tomu, že Škoda dala prednosť klasickej siluete pred siluetou SUV-kupé.

Škoda Enyaq mala byť prvou čisto elektrickou Škodou. Nakoniec sa tak ale nestalo. Prednosť dostalo malé Citigo iV, ktoré vlani prišlo o klasické motory a presedlalo na elektrickú technológiu sesterského Volkswagenu e-Up!. Vyžiadali si to prísnejšie flotilové emisné limity, na ktoré musela Škoda zareagovať čo najskôr. To ale nijako neznižuje význam ďalšej elektrickej novinky, ktorou je dlhoočakávaný crossover. Až Enyaq je totiž skutočne prvým elektromobilom novej generácie, postaveným na platforme MEB. Počuli sme o ňom už dávnejšie. Veď jeho avízom sa stal koncept Vision E už v roku 2017, nasledovaný ďalšou štúdiou Vision iV z vlaňajšieho roka.

Bolo jasné, že do premiéry už nebude ďaleko. Navyše Škoda postupne odhaľovala o Enyaqu množstvo informácií vrátane pozadia zvláštneho názvu, rozmerov či výkonu. Dokonca zverejnila snímky testovacích prototypov maskovaných kamuflážou. Teraz už ide ale naozaj do tuhého. Automobilka preto zverejnila termín svetovej premiéry, ktorý pripadol na 1. septembra, a informáciu okorenila prvou oficiálnou snímkou siluety. Napokon, až na finálny dizajn už nemá Enyaq v podstate čo skrývať. A aj ten naznačilo niekoľko nezávislých grafikov, ktorí digitálnou cestou „strhli“ ochranné nálepky.

Dojazd základnej verzie bude 340 km. Najdrahšia... Foto: Škoda
Škoda Enyaq Dojazd základnej verzie bude 340 km. Najdrahšia zvládne 500. Odvíja sa od kapacity akumulátorov, ktorá bude siahať od 55 do 82 kWh.

Pripomeňme, že Enyaq bude dlhý 4 648 mm, široký 1 877 mm, vysoký 1 618 mm a jeho rázvor dosiahne 2 765 mm. Dĺžkou tak nebude ďaleko od novej Octavie. Prekoná ju však rázvorom, a to až o 79 mm. Interiér bude dokonca priestrannejší ako má väčší Kodiaq. Do kufra sa zmestí slušných 585 litrov nákladu. Techniku bude zdieľať s novučkým VW ID.3 a najmä očakávaným ID.4. To znamená ponuku troch verzií, ktoré sa líšia veľkosťou batérií. Základom bude Enyaq s 55 kWh a so zadným elektromotorom s výkonom 109 kW. V tejto konfigurácii má Enyaq zvládnuť na jedno nabitie 340 km.

Výkonnejšia verzia bude mať akumulátory s kapacitou 62 kWh a elektromotor so silou 132 kW. V takom prípade sa dojazd predĺži na 390 km. Na vrchole sa usadí verzia, ktorej batérie zvládnu uskladniť až 82 kWh elektrickej energie. V spojení s elektromotorom s výkonom 150 kW by mal Enyaq atakovať dojazdom hranicu 500 km. Samozrejme, chýbať nebudú ani štvorkolky. Tie použijú batériu s najväčšou kapacitou a až dva elektromotory. Verzia s označením 80X bude mať výkon 195 a verzia RS až 225 kW. Enyaq RS má potom zrýchliť na 100 km/h za 6,2 sekundy. Daňou za lepšiu trakciu však bude o 40 km kratší dojazd (460 km).

Septembrová premiéra Enyaqu bude vyvrcholením osláv 125. výročia založenia mladoboleslavskej automobilky. Uskutoční sa 1. septembra v Prahe a bude prenášaná aj virtuálne, napríklad cez portál Škoda Storyboard, a cez sociálne médiá.
Škoda Enyaq
Škoda Enyaq
+50Škoda Enyaq

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Škoda #elektromobily #Škoda-Auto #Škoda Enyaq
Články podľa značiek