Takto sa kradnú autá za 15 sekúnd! Len aby ste nezabudli

To, že bezkľúčový prístup a štartovanie áut je doslova pozvánkou pre dlhoprstých, je stará známa vec. Napriek tomu, každé ďalšie video takýchto krádeží šokuje. V tomto prípade stačilo zločincom len 15 sekúnd. Ťažkú hlavu si nerobili ani z bezpečnostných kamier.

27.07.2020 19:00
debata (7)
Toto je len jeden z mnohých prípadov, ktorý... Foto: Youtube
Krádež auta - Toronto Toto je len jeden z mnohých prípadov, ktorý upozorňuje, akú veľkú bezpečnostnú dieru predstavuje systém bezkľúčového prístupu a štartovania moderných áut.

Je to čistá práca. „Digitálni“ zlodeji áut nepotrebujú žiadne nástroje, silu a dokonca ani čas. Nato, aby oklamali systém bezkľúčového prístupu a štartovania im stačí pár sekúnd. Gigantickú dieru v zabezpečení moderných vozidiel s týmto komfortným prvkom, dokladuje ďalšie video. Tentoraz z Toronta. Dlhoprstí tu odcudzili majiteľovi priamo z pred jeho domu luxusný Lexus LX 570. Muži v bielych plášťoch, pripomínajúcich ochranný odev proti koronavírusu, prišli k domu. Jeden z nich zachytil a zosilnil signál kľúča uloženého kdesi za dverami bytu majiteľa, a ten druhý s prijímačom, Lexus zas otvoril a naštartoval.

Šokujúce je, že celá akcia, zachytená bezpečnostnou kamerou, trvala v podstate len 15 sekúnd. Vozidlo oklamané zariadením za pár desiatok dolárov sa dlhoprstým vzdalo, ako by bolo ich. Po chvíli odišli aj s Lexusom. Aby bolo jasné, toto nie je kritika zabezpečenia japonskej prémiovej značky. Tá v tom totiž nie je zďaleka sama. Týka sa to absolútnej väčšiny áut ako ukázal nedávny test nemeckého ADAC-u. Tomu sa podarilo „ukradnúť“ predlžovačom signálu 354 modelov áut z 360 testovaných. Odolali len Land Rover Discovery, Range Rover, Jaguaru i-Pace a F-Pace, Audi A5 40 G-Tron a nová ôsma generácia Volkswagenu Golf.

Majiteľom áut s bezkľúčovým systémom preto ADAC odporúča, aby ak je to možné, parkovali vozidlo v garáži a nenechávali kľúče blízko okien alebo dverí. Vhodnou ochranou môže byť aj deaktivácia kľúča. Postup nájdu majitelia v užívateľských príručkách. Pomôže tiež zabaliť kľúč do hliníkovej fólie alebo špeciálneho puzdra s kovovým povlakom za pár eur, ktoré funguje ako Faradayova klietka a bráni vysielaniu signálu. Inak sa vám môže stať čosi podobné, ako majiteľovi Lexusu v Toronte. Miestna polícia síce po zločincoch pátra, ale ani záznam z kamery s maskovanými mužmi, jej asi veľmi nepomôže.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bezkľúčové odomykanie #krádeže áut #bezkľúčové štartovanie
Články podľa značiek