Dva vzácne DeLoreany mieria do aukcie. 40 rokov stáli v garáži

Nepatria medzi najvzácnejšie veterány, ale ich príbeh stojí zato. Z amerického kupé vyrábaného v Británii vzniklo len 7 500 kusov. Potom automobilka skrachovala.

28.08.2020 18:00
debata (3)
Mať toto vzácne kupé s neslávnou minulosťou... Foto: Reed Nichols@Facebook
DeLorean DMC-12 - dva nájdené exempláre Mať toto vzácne kupé s neslávnou minulosťou nemusí byť na zahodenie. Najmä ak ide o také zachovalé exempláre.

DeLorean MDC-12 je príbehom splneného sna so smutným koncom. Za vývojom tohto auta stál John Zachary DeLorean, ktorý sa z predajcu poistenia a predáka dielne Chrysleru vypracoval takmer na samotný vrchol General Motorsu. V roku 1973, keď sa očakávalo, že začne šéfovať najväčšiemu automobilovému koncernu planéty, sa ale rozhodol odísť a splniť si svoj sen. Založil automobilku DeLorean a v roku 1975 ukázal koncept pripravovaného kupé. Šokovalo karosériou vyrobenou z nerezového plechu, dokonale odolnou proti korózii, a krídlovými dverami. Za nádherným dizajnom stál geniálny Georgetto Giugiaro.

V priebehu času sa ale ukázalo, že plány použiť Wankelov motor sú nereálne, a tak sa sériový DeLorean DMC-12 dostal nakoniec na trh až v roku 1981, s asi dvojročným sklzom, pretože použitie 6-valca s objemom 2,7 litra od Renaultu si vyžadovalo zásadné prepracovanie. Napriek pôsobivému vzhľadu ale DMC-12 príliš neoslnilo. Kupé stálo nemalých 25 000 dolárov, no kvôli veľkej hmotnosti a nízkemu výkonu, len 132 koní (97 kW), akcelerovalo na stovku za zahanbujúcich 10,5 sekundy. Zákazníci rušili rezervácie a koniec firmy prišiel nečakane rýchlo. DeLorean zbankrotoval v roku 1982 po tom, čo stihol vyrobiť len 7 500 vozidiel, no predal ich ani nie polovicu.

Na tachometri má jeden z DeLoreanov len 22,5... Foto: Reed Nichols@Facebook
DeLorean DMC-12 - dva nájdené exempláre Na tachometri má jeden z DeLoreanov len 22,5 kilometra. Je teda prakticky nový. Druhý zasa najazdil za 40 rokov len 2 612 km.

Nedostatočný odbyt bol síce nevýhodou pre ekonomiku firmy, ale z DeLoreanov sa tak stali o to vzácnejšie zberateľské exempláre. Dva z nich, z roku 1981, teraz mieria do aukcie a sú v naozaj slušnom stave. Vďaka antikoru nepoznajú hrdzu a navyše majú minimum najazdených kilometrov. Zaujímavé je, že oba vlastnil jediný majiteľ, ktorý ich zavrel do svojej garáže, či skôr veľkej kôlne. Ich výrobné čísla nasledujú za sebou. Jeden exemplár má na tachometri údaj len 22,5 (!) a druhý 2 612 km. Sprevádzkovať tieto „stroje času“ by preto nemal byť až taký veľký problém. Ich cena nebude nijako extrémna. Pôvodnému majiteľovi sa ich totiž nepodarilo predať ani po siedmich rokoch.

Pritom požadoval za oba exempláre len 50 000 dolárov, čo je za také jedinečné auto, navyše preslávené filmom Späť do budúcnosti, príťažlivá cena. Jedno je síce čiastočne rozmontované, ale samotné komponenty nechýbajú a sú súčasťou ponuky. Uvidíme, možno na aukcii budú vzácne DeLoreany DMC-12 úspešnejšie.
DeLorean DMC-12 - dva nájdené exempláre
DeLorean DMC-12 - dva nájdené exempláre
+2DeLorean DMC-12 - dva nájdené exempláre

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #veterány #DeLorean #DeLorean DMC-12
Články podľa značiek