WCOTY 2021: Anketa o najlepšie auto planéty štartuje. Pozrite si kandidátov

Anketa Svetové auto roka je otvorená. O prestížny titul po koronakríze bude súťažiť 21 áut. A medzi nimi aj Octavia či na Slovensku vyrábaný Land Rover Defender.

03.09.2020 12:00
debata
V kategórii Luxusné svetové auto roka nájdeme... Foto: IAA
Land Rover Defender V kategórii Luxusné svetové auto roka nájdeme tak trochu nečakane aj Land Rover Defender vyrábaný na Slovensku.

Vlaňajšia anketa World Car of the Year (WCOTY) bola poznačená koronakrízou. Zoznam finalistov síce vyhlásili, tak ako býva zvykom, v marci v Ženeve, no vzhľadom na zrušený autosalón bez prítomnosti novinárov. Ani samotné finále, ktoré sa už niekoľko rokov odohráva na aprílovom autosalóne v New Yorku prebehnúť nemohlo. Výsledky sme sa tak dozvedeli len virtuálnou cestou. O to menej pozornosti sa dostalo Kii Telluride, ktorá sa mohla tešiť z víťazstva. Organizátori však veria, že nový ročník WCOTY 2021 prebehne štandardne, i keď s menším počtom kôl.

Porota zložená z 86 novinárov z 24 krajín sveta už zverejnila prvý zoznam vozidiel, ktoré sa o titul uchádzajú. Samozrejme, nielen v hlavnej kategórii ale aj troch ďalších. Bojovať sa bude, ako obvykle, aj o najlepšie luxusné, najlepšie športové a najlepšie mestské auto roka. A tiež o cenu za dizajn. Kým však v prvých štyroch kategóriách už nominantov poznáme, kandidáti na najkrajšie auto roka pribudnú neskôr. Paleta je pestrá a asi neprekvapí, že veľká časť pripadá na SUV. Našim končinám sú však najbližšie modely ako Škoda Octavia, Seat Leon, Toyota Yaris, Honda Jazz, Citroën, ale aj Hyundai i10 či i20.

Škode sa zatiaľ uspieť v ankete WCOTY... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - 2020 Škode sa zatiaľ uspieť v ankete WCOTY nepodarilo. No skúša to ďalej. Tentoraz s novou Octaviou.

V hlavnej súťaži nájdeme aj štyri čisté elektromobily – Hondu e, ambiciózny VW ID.3 elektrickú verziu Citroënu C4 a zvláštnu Mazdu MX-30. Na medailu by mali väčšiu šancu, ak by si mohli zasúťažiť v kategórii Zelené auto roka, lenže tú pred dvoma rokmi organizátori zrušili. Jednoducho preto, že alternatívne pohony sa stávajú prirodzenou súčasťou ponuky. Prémiové modely zas zastupuje napríklad BMW radu 2 Gran Coupé, Mercedes-Benz GLA, Audi A3 ale aj u nás neznámy Genesis GV80. Trochu prekvapí zoznam luxusných áut, kde sa priplietli Land Rover Defender, kompaktné Volvo XC40, vodíková Toyota Mirai alebo Tesla Y.

Raritou medzi kandidátmi na športové auto roka... Foto: Toyota
Toyota GR Yaris - 2021 Raritou medzi kandidátmi na športové auto roka je nepochybne tak trochu „bláznivá“ Toyota GR Yaris s výkonom 192 kW! Porazí Porsche 911 Turbo alebo BMW M2 CS?

Príliš neladia s Aston Martinom DBX, BMW X6 či Genesisom GV80, ktorým status luxusného auta nemožno uprieť. Oveľa akceptovateľnejšia je skupina mestských áut, kde nechýba Honda e a Jazz, Toyota Yaris alebo Hyundai i20. „Husté“ to bude aj na poli športových áut, kde sa stretli takí odlišní súperi, ako napríklad Porsche 911 Turbo, „emkové bavoráky“, Mercedesy-Benz s logami AMG, Audi RS, ale aj bláznivá Toyota GR Yaris s výkonom 192 kW. Zoznam sa ešte môže meniť. Autá totiž musia splniť podmienku dostupnosti na dvoch kontinentoch pred príchodom 1. mája 2021. Ak sa im to nepodarí, zo súťaže vypadnú.

No vypadávať sa bude i tak. Zoznam sa najprv zúži 3. februára 2021, keď porotcovia zahlasujú za svojich favoritov. Z tohto hlasovania vzíde 10 finalistov v hlavnej a po päť vo vedľajších kategóriách. V utorok 2. marca 2021 príde ďalšie „sito“, cez ktoré prejde už len finálová trojka v každej triede. No a víťazov by sme sa mali dozvedieť na tlačovej konferencii, ktorá je plánovaná na 31. marca v New Yorku, počas novinárskeho dňa tamojšieho autosalóna. Aspoň organizátori tomu zatiaľ veria. Nie je však vylúčené, že ďalšia vlna pandémie COVID-19 im urobí škrt cez rozpočet.

Svetové auto roka

Značka Model
Audi A3
BMW 2 Gran Coupe, 4
Citroën C4, ë-C4
Ford Escape,Kuga
Genesis G80
Honda e, Jazz
Hyundai Elantra, i10, i20
Kia Optima, Sorento, Sonet
Mazda MX-30
Mercedes-Benz GLA
Nissan X-Trail
Seat Leon
Škoda Octavia
Toyota Highlander, Sienna, Venza, Yaris, Yaris Cross
Volkswagen ID.4

Luxusné auto roka

Značka Model
Aston Martin DBX
BMW X6
Genesis GV80
Land Rover Defender
Polestar 2
Tesla Y
Toyota Mirai
Volvo XC40 Recharge P8 AWD

Športové auto roka

Značka Model
Audi RS Q3, RS Q8
BMW M2 CS, X5 M, X6 M, Alpina XB7
Hyundai Veloster N
Mini John Cooper Works GP
Mercedes-AMG GLS 63
Porsche 911 Turbo, 718 GTS 4.0
Toyota GR Yaris

Mestské auto roka

Značka Model
Honda e
Honda Jazz
Hyundai i10, i20
Kia Sonet
Toyota Yaris, Yaris Cross

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WCOTY #WCOTY 2021
Články podľa značiek