Fotograf našiel v opustenej škole americké ‘hot rody‘. Stoja tu už roky

V škole, a už vôbec nie roky opustenej, by ste asi nečakali, že nájdete automobilové poklady. Lenže americký fotograf mal to šťastie.

02.10.2020 18:00
debata (1)
Táto bývalá základná škola v Munnsville sa v... Foto: Bryant Neal
Opustená škola - staré autá v Munnsville Táto bývalá základná škola v Munnsville sa v osemdesiatych rokoch zmenila na tuningovú dielňu. Autá sa v nej upravovali až do konca milénia. Potom všetko zmenila tragédia.

Bryant Neal je jedným z tých fotografov, ktorých fascinujú opustené miesta. Sú trochu desivé, no o to príťažlivejšie. Už dávno mal vyhliadnutú tajuplnú a chátrajúcu školskú budovu v Munnsville. Pri tomto zamestnaní neváhal a niekoľkokrát sa pokúšal dostať s fotoaparátom do uzamknutého areálu. Ale neúspešne. Spustil alarm a musel utiecť alebo sa mu obyvatelia tohto mestečka vyhrážali privolaním polície, už keď robil zábery exteriéru. Nakoniec ale Bryant narazil na správcu tejto nehnuteľnosti, a ten bol na jeho prekvapenie veľmi ochotný. A ešte k tomu zhovorčivý. Ponúkol mu rýchlu obhliadku objektu. A stálo to za to.

V útrobách školy by ste možno očakávali staré lavice, tabule či knižnicu. Nič také tu ale nie je. Interiér schováva automobilové poklady. V tejto škole, postavenej v 1930, sa už totiž od osemdesiatych rokov neučilo. Kúpil ju súčasný vlastník, fanatik do úpravy áut. Telocvičnu prerobil na dielňu a začal stavať typické americké hot rody. Darilo sa mu. Jeho kreácie mierili ku klientom v celých Spojených štátoch. Na prvom poschodí zriadil byt pre svoju rodinu a na druhom zas ubytovacie priestory pre zamestnancov. Firma napredovala, no všetko zmenila jedna tragická daždivá noc na prelome milénií.

Dve dekády opustená budova ukrýva americké hot... Foto: Bryant Neal
Opustená škola - staré autá v Munnsville Dve dekády opustená budova ukrýva americké hot rody. Napríklad predprodukčný Mustang „Roush“, Corvette C4 alebo desivý Cadillac Deville s plameňometmi.

Keď majiteľ firmy naložil na príves ďalší zo svojich hot rodov, aby ho odviezol k zákazníkovi, nechtiac ho pri cúvaní zrazil zamestnanec. Utrpel mnohopočetné zranenia, z ktorých sa dodnes nedostal a ktoré mu zabránili pokračovať v práci. Miesto začalo bez šéfa chátrať a navyše jeden z bývalých pracovníkov vykradol obchod s cennými dielmi či motormi a zmizol v nenávratne. V školskej budove ostalo množstvo rozpracovaných projektov, ktoré už nemal kto dokončiť. A tak tu stoja dodnes. Majiteľ sa odsťahoval na Floridu a budovu predáva, no nevie, či sa dokáže rozlúčiť s autami.

Napríklad aj so vzácnym Fordom Mustang „Roush“ z roku 1999, ktorý má patriť k hŕstke predprodukčných exemplárov, ktoré automobilka odoslala najväčším dílerom ešte predtým, než ho uviedla na trh. Nachádza sa tu aj Cadillac Deville z roku 1966 s motorom V8 502 a nasávacím otvorom v prednej kapote či gigantickými plameňometmi namiesto výfukov. Oldsmobile Cutlass zas majiteľ venoval svojej dcére na 16. narodeniny, no tá ho vraj nechcela, a tak auto ostalo stáť v „telocvični“. Zaujímavejší osud mal Chevrolet Corverte C4.

Jedného dňa si ho požičal syn majiteľa dielne, ktorému ho ukradli. Po rokoch sa ale ukázalo, že s ním v skutočnosti nabúral a keďže sa to bál povedať otcovi, polícii nahlásil krádež. Auto sa objavilo až po desiatich rokoch, keď majiteľa kontaktovala polícia z NewYorku. Auto bolo schované v lese, až kým ho neobjavili poľovníci. Bryant Neal tu videl v opustených triedach aj ďalšie zaujímavé projekty, napríklad Chevrolet z roku 1939, Ford Model A s motorom Hemi a množstvo iných, ktoré sa mu ale nepodarilo odfotografovať. Svoj príbeh uzatvára Bryant dúfajúc, že sa na toto magické miesto s pohnutým osudom ešte raz vráti.Kompletnú galériu si môžte pozrieť tu.
Opustená škola - staré autá v Munnsville
Opustená škola - staré autá v Munnsville
+11Opustená škola - staré autá v Munnsville

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #veterány #dieľňa
Články podľa značiek