Japoncami nenávideného šéfa Reanultu a Nissanu sa zastala OSN. A razantne!

Bývalý šéf aliancie Renault-Nissan sa stále ukrýva v Libanone pred japonskou justíciou, kde čelí súdnemu sporu. No možno sa spravodlivosť nakoniec obráti na stranu tohto kontroverzného manažéra.

30.11.2020 12:00
debata (2)
Tvrdá kritika OSN namierená na japonskú... Foto: Nissan
Carlos Ghosn Tvrdá kritika OSN namierená na japonskú justíciu za postup voči bývalému šéfovi aliancie Renault-Nissan dáva Carlosovi Ghosnovi nádej na spravodlivý súdny proces.

Kauza bývalého šéfa aliancia Renault-Nissan Carlosa Ghosna bude mať už pomaličky dva roky. Japonské úrady ho zatkli koncom roka 2018 pre podozrenie z finančných machinácií. Ghosn bol v Japonsku následne 130 dní väznený a potom prepustený na kauciu so zákazom vychádzania a zákazom prístupu na internet. Z Japonska však ušiel súkromným lietadlom v decembri 2019 do Bejrútu, kde prežil svoje detstvo. Tu sa ukrýva pred japonskou justíciou, keďže Libanon nemá s Japonskom uzavretú dohodu o vydávaní hľadaných osôb. Medzinárodný zatykač na Ghosna je však stále platný. Ghosn naďalej odmieta svoju vinu a tvrdí, že z Japonska unikol, pretože nemal právo na spravodlivý súdny proces.

Japonsko sa dokonca rozhodlo, že bude kvôli Ghosnovi blokovať finančnú pomoc Medzinárodného menového fondu pre ekonomicky zmietaný Libanon, ktorý trpí hyperinfláciou. Navyše postihnutý tragédiou výbuchu dusičnanu amónneho v bejrútskom prístave. Doteraz sa však Ghosna zastalo len málo vplyvných osobností či organizácií. A to napriek odhalenej internej e-mailovej komunikácii niektorých vysokopostavených predstaviteľov Nissanu, ktorá naznačuje, že išlo o niekoľko mesiacov pripravovanú diskreditáciu. O to šokujúcejšie je, že v prospech Ghosna sa teraz vyjadrila Organizácia spojených národov.

Na základe podnetu Ghosnovho právnika OSN prípad preskúmala a prišla k záveru, že s Ghosnom bola zachádzané v Japonsku nelegálnym spôsobom. „Zadržanie Carlosa Ghosna v japonskom väzení nebolo potrebné, ani rozumné a porušilo ľudské práva bývalého predsedu Nissanu,“ konštatuje skupina OSN. „Opakované zatýkanie pána Ghosna sa javí ako zneužitie postupu majúceho zabezpečiť, že zostane vo väzbe. Tento opakujúci sa vzorec zadržiavania bol zneužitím mimosúdnych procedúr, ktoré podľa medzinárodného práva nemajú žiadny právny základ,“ drví japonskú justíciu OSN. Organizácia plánuje prípad postúpiť spravodajcovi OSN pre mučenie, kruté a iné neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie.

„Vítame odvážne rozhodnutie nezávislého a rešpektovaného orgánu, ktoré potvrdzuje, že zadržanie pána Ghosna bolo svojvoľné, bolo mu odopreté právo na nestranný súdny proces a jeho zaobchádzanie bolo nespravodlivé a ponižujúce,“ uviedol vo vyhlásení Ghosnov právnik Francois Zimeray. Uvidíme, či bude Japonsko rozhodnutie OSN, ktoré preň nie je právne záväzné, rešpektovať. V civilizovaných krajinách sa to však patrí. Spomeňme, že od zatknutia Ghosna sa aliancia Renault-Nissan ocitla v hlbokej kríze a predstavila revitalizačný plán svojej francúzskej a japonskej divízie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #Carlos Ghosn
Články podľa značiek