Štát chce pomôcť pri predaji skladových áut, ktoré by od januára nebolo možné prihlásiť

Novela zákona má pomôcť predajcom vozidiel pri predaji tých nových áut, ktoré pre pandémiu dostali oneskorene a ktoré následne nemohli predať pre obmedzenie pohybu občanov počas druhej vlny pandémie.

08.12.2020 14:00
debata (21)
Novela zákona má umožniť aj po novom roku... Foto: SHUTTERSTOCK
renault, showroom, predajňa Novela zákona má umožniť aj po novom roku predávať nové autá ukončenej série, ktoré by inak museli byť reexportované, alebo predané ako jazdené.

Vládny návrh novely zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke prerokuje parlament v zrýchlenom režime. Poslanci NR SR totiž schválili návrh vlády, aby sa parlament týmto legislatívnym návrhom zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela zákona má pomôcť predajcom vozidiel pri predaji tých nových áut, ktoré pre pandémiu dostali oneskorene a ktoré následne nemohli predať pre obmedzenie pohybu občanov počas druhej vlny pandémie.

Cieľom rezortu dopravy a výstavby je umožniť, aby maximálny počet povolení vozidiel ukončenej série pre vozidlá plniace emisné limity Euro 6dTEMP- EVAP-ISC a Euro 6d-ISC označené písmenami DG a AM, mohol byť dvojnásobný.

Podľa ministerstva dopravy po 31. decembri 2020 sa stanú spomínané vozidlá vozidlami ukončenej série, ktoré je možné prihlásiť do evidencie vozidiel len na základe povolenia pre skladové zásoby, tzv. povolenie dopredaja vozidiel, ktoré je limitované počtom vozidiel.

Jednoduchšie povedané – budúci rok totiž v celej Európe vstupuje do platnosti kvantitatívne obmedzenie predaja nových áut z tohto roku, ktoré je prijaté kvôli zmene niektorých technologických požiadavok. Účelom obmedzenia je zabrániť predzásobeniu predajcov autami, avšak nerátalo sa pri ňom s výkyvmi predaja, spôsobenými koronakrízou. A to treba napraviť.

Z nových by museli spraviť jazdené

Ak by táto novela nebola prijatá, predajcom by kvôli obmedzeniu nezostávalo nič iné, než približne tisíc vozidiel zaregistrovať na seba a predávať ich ako ojazdené, alebo ich vyviezť do tretích krajín, čo by im spôsobilo reálne škody.

Prvá vlna pandémie totiž spôsobila, že nové vozidlá boli predajcom dodané s oneskorím, zväčša až po letných prázdninách. Vtedy ale na Slovensku začala druhá vlna pandémie, počas ktorej boli vládou prijímané opatrenia na obmedzenie mobility občanov.

„Tieto opatrenia spôsobili, že došlo k poklesom predaja nových vozidiel. Preto predajcom nových vozidiel zostane k 31. decembru 2020 na skladoch väčšie množstvo vozidiel, ktorých počet prekročí limit vozidiel, ktoré môžu byť povolené pre skladové zásoby,“ vysvetľuje rezort.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #predaj nových áut
Články podľa značiek