Bugatti zvoláva 73 + 4 Chironov. Problémom je softvér a hnací hriadeľ

Zvolávacie akcie sa nevyhýbajú ani tým najluxusnejším značkám. Najnovšia sa dokonca týka najrýchlejších sériových áut planéty – Bugatti Chiron a jeho derivátov Chiron Sport a Divo.

15.12.2020 16:00
debata (1)
Aj hriešne drahý Chiron, či dokonca jeho verzie... Foto: Bugatti
Bugatti Chiron Pur Sport - 2020 Aj hriešne drahý Chiron, či dokonca jeho verzie Sport a Divo, môžu občas pokrivkávať v kvalite.

Len nedávno sme tu mali zvolávaciu akciu na Ferrari 812 Superfast, ktorému hrozilo, že príde počas jazdy o zadné okno. Jednoducho, ani takmer ručná výroba áut sa nezaobíde bez chýb. Novým dôkazom je pozvánka do servisov pre 77 majiteľov ešte drahších a exkluzívnejších Bugatti. Týka sa modelov Bugatti Chiron, Chiron Sport a dokonca Bugatti Divo, ktoré vzniklo len v štyridsiatich exemplároch.

Pri 73 vozidlách všetkých troch modelových radov treba aktualizovať softvér stabilizačného systému ESP. Ten sa totiž po zvolení niektorého z jazdných režimov, nevráti po vypnutí a opätovnom naštartovaní do základného nastavenia. Ostane v tom zvolenom, čo si nemusí majiteľ uvedomiť. Pri výkone 1 500 koní, keď sa „pilot“ spolieha na pomoc elektroniky, ktorá sa nemusí dostaviť, nejde naozaj o maličkosť.

Pri štyroch exemplároch modelov Chiron a Divo je navyše problémom riziko prasknutia hnacieho hriadeľa ľavého zadného kolesa. Asi si viete predstaviť, čo by sa mohlo v takejto situácii stať, najmä pri športovej jazde, kdesi na okruhu. Dôvodom bude pravdepodobne nekvalitný komponent od dodávateľa alebo nedostatočná kontrola, ktorá spôsobila, že sa takýto diel vôbec do montáže dostal.

Bugatti malo vo svojej novodobej histórii zatiaľ len dve servisné „zvolávačky“. Naposledy v roku 2018, ktorá zasiahla Chiron. Pri niektorých exemplároch sa ukázalo, že by bočný airbag nemusel pracovať tak, ako má. Sympatické je, že na tento problém upozornila sama automobilka po tom, čo na riziko poukázali interné testy. Tentokrát o novej zvolávačke informoval Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bugatti #zvolávacia akcia #Bugatti Chiron #Bugatti Divo
Články podľa značiek