Mercedes-Benz chystá ‘elektrický ohňostroj‘. Do roku 2022 predstaví šesť nových modelov

Automobilka zo Stuttgartu je tesne pred elektrickou ofenzívou. Súčasné EQC a EQV doplnia luxusné sedany aj batériové SUV. Celkovo osem elektromobilov bude produkovať v siedmich továrňach na troch kontinentoch.

21.12.2020 10:00
debata
Na „lavínu“ nových elektromobilov nebudeme... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - elektromobily Na „lavínu“ nových elektromobilov nebudeme čakať dlho. V budúcom roku sa predstavia hneď tri. Trieda EQA už schádza z výrobných liniek v nemeckom Rastatte.

Možno sa to dnes nezdá, ale v Stuttgarte horúčkovito pracujú na novej generácii elektromobilov. Súčasné modely EQC a EQV sú len prvými lastovičkami novej éry. Tá odštartuje už budúci rok. V portfóliu batériových vozidiel pribudne hneď šesť noviniek. Dvadsiateho januára má naplánovanú premiéru elektrická verzia triedy GLA, teda EQA. Jej príchod zdržala koronakríza. Teraz už ale beží jej sériová výroba v Rastatte.

Nasledovať budú v budúcom roku aj ďalšie dva modely. Tým najvýznamnejším je vlajková loď EQS. Luxusný elektrický sedan začne schádzať z výrobných liniek nového závodu 56 v Singelfingene v prvej polovici tohto roka. A to po boku novej triedy S a jej derivátov s logom Maybachu, čo len dokladuje flexibilitu produkcie. EQS a trieda S majú totiž odlišné platformy, napriek tomu môžu vznikať na jedinej linke.

V plnom prúde sú aj testy predprodukčných... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - elektromobily V plnom prúde sú aj testy predprodukčných prototypov.

V druhom polroku začne Mercedes-Benz produkovať v maďarskom Kecskeméte SUV EQB, teda elektrickú verziu GLB. A v Brémach sa zas rozbehne montáž elektrického sedanu EQE na spoločných linkách s SUV EQC. Oba modely budú súčasne produkované aj v Pekingu pre potreby čínskeho trhu. V roku 2022 sa SUV verzie EQS a EQE ocitnú na linkách amerického závodu Tuscaloosa.

Automobilka tiež posilní výrobu akumulátorov, ktoré sú nevyhnutné pre úspech nových elektromobilov. Tie pre EQS a EQE budú vznikať v dvoch prevádzkach v nemeckom Untertürkheime. Batérie pre kompaktné SUV zas zabezpečia závody v Kamenzi, v poľskom Jawore a čínskom Pekingu. Pre veľké elektrické SUV z USA sa budú montovať v Tuscaloose. Celkovo tak bude do roku 2022 produkovať Mercedes-Benz osem elektrických modelov v siedmich závodoch na troch kontinentoch planéty.

„Výrobná sieť Mercedes-Benz je globálna, digitálna, flexibilná a pripravená na nadchádzajúcu elektrickú ofenzívu – samozrejme vďaka našim vysokokvalifi­kovaným a motivovaným zamestnancom na celom svete. Teraz začíname skutočný ohňostroj Mercedes-EQ. Šesť nových produktov na trhu do roku 2022 podčiarkuje silu a kompetencie našich výrobných závodov po celom svete," povedal Jörg Burzer, člen predstavenstva spoločnosti Mercedes-Benz.
Mercedes-Benz - elektromobily
Mercedes-Benz - elektromobily
+7Mercedes-Benz - elektromobily

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #elektromobily
Články podľa značiek