Volkswagen e-Golf: Prvý elektromobil značky končí. Vyrábal sa šesť rokov

Elektrický Golf vychádzajúci zo siedmej generácie modelu putuje do histórie. Pre wolfsburgskú automobilku reprezentoval preklenovacie obdobie.

30.12.2020 06:00
Volkswagen-e-Golf-2017-1280-01 Foto:
Celkovo vzniklo 145 561 kusov Volkswagenu e-Golf.
debata

Model, ktorý schádzal z liniek závodu v Drážďanoch, reprezentoval akési medziobdobie v histórii značky. Jeho produkcia odštartovala v roku 2014. V tom čase už bola v predaji prvá generácia Nissanu Leaf a na niektorých trhoch aj Renaultu ZOE. A navyše kauza Dieselgate začínala prenikať na povrch.

Elektrický model bol teda nevyhnutnosťou a keďže na vývoj nového nebolo veľa času, tak prišla na rad konverzia modelu so spaľovacím motorom. Voľba padla na Golf vtedy aktuálnej siedmej generácie. Verzia e-Golf dostala akumulátory s kapacitou 24,2 kWh, čo umožňovalo dojazd 190 kilometrov.

Volkswagen e-Golf 2017
Volkswagen e-Golf 2017
+6Volkswagen e-Golf 2017
V roku 2017 nasledoval facelift, ktorý znamenal zvýšenie kapacity batérií na 35,8 kWh, vďaka čomu dokázal e-Golf prejsť na jedno nabitie 230 kilometrov. Celkovo závod vyprodukoval 145 561 kusov, pričom 50 401 po spomínanej modernizácii. Vďaka marketingovo silnému názvu modelu aj rýchlej reakcii na konkurenciu sa stal Volkswagen e-Golf jedným z najpredávanejších elektromobilov v Európe. Na linkách vydržal o rok dlhšie ako jeho súrodenci so spaľovacími motormi, keďže Golf ôsmej generácie je na trhu už od konca minulého roku.

Konkurencia sa však rozrástla a s ním aj nároky zákazníkov. Volkswagen však získal čas a počas produkcie elektrického Golfu vyvinul elektrická platformu MEB, ktorá je základom všetkých súčasných koncernových elektromobilov. Úlohu elektrického „ľudového vozidla“ tak preberá nový elektromobil ID.3.

Ten doposiaľ schádzal len z liniek vo fabrike v Zwickau a podľa automobilky si ho kúpilo už viac ako 28 000 zákazníkov. Po skončení výroby modelu e-Golf dôjde k dočasnému zatvoreniu závodu v Drážďanoch a po opätovnom spustení výroby bude už aj tam prebiehať produkcia modelu ID.3. Ide pritom len o začiatok elektrickej ofenzívy značky aj celého koncernu. Už o niekoľko rokov majú do ponuky pribudnúť viac ako dve desiatky nových elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #Volkswagen Golf #Volkswagen e-Golf
Články podľa značiek