Akcie Tesly letia opäť do nebies. Hodnotou prekonala Toyotu, Daimler aj VW

Je to neuveriteľné, ale hodnota kalifornskej automobilky Tesla sa vyšplhala na 631,2 miliardy dolárov. Vo februári to pritom bolo „len“ 140 miliárd. Láme tiež výrobné aj predajné rekordy.

05.01.2021 12:00
debata (9)
Tesla vlani vyrobila rekordných 509 737... Foto: Tesla
Tesla - výroba Freemont Tesla vlani vyrobila rekordných 509 737 vozidiel. Tento úspech zvýšil dôveru investorov a hodnota akcií narástla v priebehu dvanástich mesiacov takmer osemnásobne.

Dôvera investorov vo svetlú budúcnosť amerického výrobcu elektromobilov je priam bezmedzná. Odzrkadľuje to neustále rastúca hodnota akcií Tesly. Kalifornská spoločnosť dosiahla na akciovom trhu hodnotu 631,2 miliardy dolárov, čo je takmer osemnásobok v porovnaní s rokom 2019. To znamená, že prekonala kombinovanú hodnotu automobiliek Toyota, Volkswagen, Daimler (Mercedes-Benz), General Motors aj dvojice čínskych výrobcov BYD a NIO, ktorých akcie sa tiež obchodujú na americkej burze. V závere roka sa jej podarilo prebojovať do prestížneho akciového indexu S&P 500.

Ak by sme však porovnali hodnotu Tesly len s automobilkami operujúcimi v USA, tak potom môžeme čínske značky nahradiť automobilkami Ferrari, BMW a Honda. Stojí za tým však nielen samotná výroba elektromobilov, ktorá dosahuje v poslednom roku rekordné hodnoty, ale aj aktivity Tesly v oblasti výstavby nabíjacích staníc, výroby batérií, solárnych panelov a energetických úložísk. Investori si tiež veľa sľubujú od technológie autonómneho riadenia, kde má mať Tesla náskok pred konkurenciou.

Najväčší podiel na úspechu Tesly má model 3.... Foto: Tesla
Tesla 3 - 2018 Najväčší podiel na úspechu Tesly má model 3. Vyrába sa aj v Šanghaji.

Hoci je hodnota automobilky podľa viacerých analytikov v disproporcii s jej veľkosťou, vlani potvrdila, že je na ceste k rastu, a to v čiernych číslach. Tesla síce v oblasti dodávok nesplnila svoj cieľ, ale veľmi tesne sa mu priblížila. K zákazníkom putovalo vlani 499 550 vozidiel, teda len o 450 menej, ako chcela. Vzhľadom na výrobné komplikácie, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu, je medziročný nárast predaja o 36 % a päť ziskových kvartálov v slede, obdivuhodným úspechom. Z hľadiska výroby však cieľ Tesla splnila, pretože z montážnych liniek jej závodov zišlo 509 737 elektro­mobilov.

Najväčší podiel majú na produkcii modely 3 a Y, ktorých Tesla vyrobila vlani 454 932 kusov a zákazníkom z nich dodala 442 511 vozidiel. Na vyšší modelový rad S /X pripadá 54 805 vyrobených a 57 039 dodaných kusov. V budúcnosti má rast pokračovať, najmä z dôvodu spustenia novej Gigafactory v Nemecku a rozšírenia ponuky o nový elektrický hatchback. Dočkať by sme sa mohli konečne elektrického ťahača Tesla Semi a sľubovaného roadsteru. Tesla má tiež v rukáve nové eso v podobe novšej generácie akumulátorov s vyššou energetickou hustotou.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek