Americký prezident chce ‘presedlať‘ na elektromobily. Doma má Corvette

Americký prezident Joe Biden plánuje nahradiť vládou využívané autá elektromobilmi. Ale len tými, ktoré budú vyrobené v USA. Zatiaľ ich veľa na výber nemá.

26.01.2021 20:30
debata (2)
Uvidíme, či sa na elektromobil zmení aj... Foto: Cadillac
Cadillac Beast - limuzína Donalda Trumpa Uvidíme, či sa na elektromobil zmení aj prezidentská limuzína Cadillac "Earth Force One".

Spravodajský portál CNBC uviedol, že nahradenie vozidiel vo vládnom autoparku elektromobilmi americkej výroby bude nákladné a vyžiada si istý čas. Podľa Federal Fleet Report má flotila federálnej vlády USA cez 645 000 vozidiel, medzi ktorými sú tradičné osobné autá, SUV, pick-upy, limuzíny, ambulancie, autobusy aj poštové vozidlá. Ich výmena za elektromobily by pritom okrem znižovania emisií a podpory amerického priemyslu mala dlhodobo priniesť aj zníženie nákladov na palivo a údržbu.

Kristin Dziczeková, viceprezidentka pre priemysel, prácu a ekonomiku v Centre pre automobilový výskum, však upozornila, že súčasná ponuka elektromobilov montovaných v USA je „dosť slabá“. Dodala však, že toto odvetvie sa „chystá spustiť lavínu nových produktov a veľa z nich bude vyrobených v Severnej Amerike“. Podľa CNBC nateraz nie je jasné, či Bidenov plán zahŕňa aj plug-in hybridné elektrické vozidlá, ktoré využívajú kombináciu elektrických a spaľovacích motorov.

Pri diskusii o plánoch sa však Biden zmienil o novom vozovom parku zloženom z elektrických vozidiel „s nulovými emisiami“. Zrejme tak ide o čisté batériové elektromobily. Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že federálna vláda vlastní „obrovskú flotilu áut“, ktorú „nahradíme elektromobilmi vyrobenými tu, v Amerike, americkými montérmi“. Dodal, že „takto sa vytvoria milióny pracovných miest v automobilovom priemysle“.

Najväčší podiel vo vládnej flotile majú klasické civilné autá, ktorých má byť približne 245 000. Najväčšiu flotilu spadajúcu pod jeden úrad potom najskôr bude mať americká pošta, do ktorej autoparku spadá 225 000 áut. Súčasťou plánu je však elektrifikácia aj 173 000 armádnych vozidiel. Pôjde však len o takzvané nebojové vozidlá. Lobing Bidena za elektromobily sa dal očakávať. Elektromobilita bola jednou z jeho tém už počas prezidentskej kampane.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily
Články podľa značiek