Mitsubishi Outlander: Nová generácia už ‘driftuje‘. Vraj má gény Pajera

Mitsubishi síce končí svoje európske aktivity, ale malá šanca, že sa dočkáme nového Outlanderu tu predsa len je. Jeho plug-in hybridný pohon je predsa ako stvorený pre prísne bruselské normy.

28.01.2021 18:00
debata (1)
Outlander by mal dizajnovo vychádzať z... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Outlander - 2021 Outlander by mal dizajnovo vychádzať z predvlaňajšej štúdie Endelberg Tourer, predstavenej na autosalóne v Ženeve. Platforma má však pochádzať zo sesterského Nissnu X-Trail.

Mitsubishi Outlander je v súčasnej generácii na trhu neuveriteľných deväť rokov. A hoci medzi časom prišlo o diesel, stále si dokázalo nájsť zákazníkov. Ešte v roku 2019 sa z neho v Európe predalo 47 381 kusov, čo bol vôbec najlepší výsledok od roku 2012. Veľký podiel má na tom plug-in hybridná verzia PHEV, ktorá urobila z Otlanderu jeden z vôbec najpredávanejších plug-in hybridov v Európe. Na konte má viac ako 140 000 regis­trácií. O to viac zamrzí, že Mitusbishi vlani oznámilo koniec európskych aktivít. A to tesne predtým, ako sa začali na internete šíriť snímky maskovaných predprodukčných prototypov novej generácie. Tá má premiéru naozaj za rohom.

Okrem čisto benzínovej verzie sa chystá opäť aj... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Outlander - 2021 Okrem čisto benzínovej verzie sa chystá opäť aj plug-in hybrid. Veď Outlander s týmto pohonom patril k vôbec najpredávanejším nabíjateľným hybridom v Európe.

Vieme aj termín. Mitsubishi predstaví nový Outlander presne 16. februára. A aby nám urobilo chúťky, zverejnilo prvé video zamaskovanej novinky, ktorá driftuje na „šotoline“ a prekonáva hlboký brod. Mitsubishi tvrdí, že Outlander čerpal zo skúseností legendárneho Pajera, takže v teréne sa stratiť nemá. V skutočnosti bude však blízkym príbuzným Nissanu Rogue, v Európe známeho ako X-Trail. Mimochodom, jeho nová generácia už stihla debutovať v USA. Je to logické. Nissan aj Mitsubishi, patriace s Renaultom do jedinej aliancie, prežívajú ťažké obdobie a nemôžu si dovoliť plytvať. Aj Outlander tak bude spočívať na aliančnej platforme CMF C/D.

Mitsubishi Outlander štvrtej generácie na prvom videu

Mitsubishi Outlander štvrtej generácie na prvom videu

Napriek technickej príbuznosti s X-Trailom si však Outlander vyhradí právo na autonómny dizajn. A ten by nemal byť ďaleko od predvlaňajšej štúdie Endelberg Tourer, ktorou sa Mitsubishi pochválilo na autosalóne v Ženeve. Očakávať tak môžeme podstatne atraktívnejšie SUV s masívnymi proporciami a plávajúcou strechou. Napokon, potvrdzuje to aj video kamuflovanej novinky. Ak vychádzame z nového X-Trailu, základnou pohonnou jednotkou Outlanderu by mal byť 2,5-litrový atmosférický benzínový 4-valec Nissanu s výkonom 133 kW. No chýbať nesmie ani plug-in hybrid, ktorý na oplátku vyvinulo Mitsubishi pre Nissan.

Druhá generácia systému Twin Motor 4WD má prejsť vďaka väčšej kapacite akumulátorov až 70 km, o dvadsať viac ako súčasný Outlander PHEV. Spaľovací motor s objemom 2,4 litra bude naďalej slúžiť najmä ako generátor elektrickej energie. To bude výhoda, pretože takéto riešenie znamená podporu rýchlonabíjania, čo je slabá stránká absolútnej väčšiny zástrčkových hybridov. Nový Outlander dorazí najprv do USA. Či ho uvidíme v Európe je však otázne. Príchod vynoveného Mitsubishi Eclipse Cross s plug-in hybridným pohonom však dáva priaznivcom troch diamantov aspoň minimálnu nádej. Ak automobilka nájde vhodný obchodný model, môže udržať niektoré jej produkty na starom kontinente.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mitsubishi #Mitsubishi Outlander
Články podľa značiek