Microsoft si patentoval revolučné ‘hmlové svetlá‘

Hmlové svetlá nám síce umožňujú orientovať sa v hmle o čosi lepšie, ale od dokonalosti majú veru ďaleko. Microsoft tvrdí, že má riešenie. A na vec sa pozrel úplne inak.

01.02.2021 18:00
debata (3)
Systém okuliarov s virtuálnou realitou, ktoré... Foto: Bosch
Hmlové svetlá Systém okuliarov s virtuálnou realitou, ktoré by dokázali pomôcť v hmle viac ako hmlové svetlá, si dal Microsoft patentovať. Pravdepodobne pôjde o zložitú a veľmi komplexnú technológiu, pretože dokument má 235 strán.

Hmlové svetlá nám robia občas viac starostí ako úžitku. Počas zhoršenej viditeľnosti osvetľujú síce okraj vozovky, čím získame v hmle lepšiu orientáciu o polohe v jazdnom prúde, ale ak sa nepoužívajú správe, oslepujú zbytočne iných účastníkov premávky. A to sa stáva často. Zatiaľ sa ale žiadna extra revolúcia vo vývoji hmlových svetiel neudiala. Len ťažko dokážu preniknúť stenou vodnej hmly a navyše platí, že niekedy je v takomto počasí viac svetla skôr na škodu ako úžitok. Lúče sa jednoducho odrážajú od vodných kvapiek a oslepujú nás samotných. Poznáte to, keď v hmle napríklad zapnete diaľkové svetlá.

Softvérový gigant Microsoft si ale myslí, že má riešenie. Nečakajte však revolučné svetlá. Na vec sa pozrel z celkom inej strany. A to je dobré. Ak hmlu nepresvietia svetlá, dokážu cez ňu preniknúť lúče senzorov a tie vytvoriť po digitálnom spracovaní virtuálny obraz. Aby sme nechodili okolo horúcej kaše, Microsoft navrhol pre vodičov okuliare s rozšírenou realitou, ktoré tento obraz sprostredkujú. A myslí to vážne, keďže na americký patentový úrad už podal 235-stranový dokument, ktorý celý systém popisuje. Princíp je jednoduchý, to, čo nevidíte, by ste videli v okuliaroch podobných 3D okuliarom pre počítačové hry.

S tým rozdielom, že by boli priehľadné a len doplnili výhľad virtuálne vytvoreným obrazom neviditeľných objektov. Virtuálna realita sa už síce používa pri head-up displejoch, napríklad v novej vlajkovej lodi Mercedesu-Benz triede S a čoskoro s ňou príde aj Volkswagen, ale zatiaľ takémuto účelu neslúži. Väčšinou sa viaže k navigácii. Možno by to head-up displeje s rozšírenou realitou zvládli, ale podmienkou by bolo, aby ste mali v aute head-up displej zabudovaný. A to je oveľa drahšie riešenie, ako mať okuliare. Samozrejme, okuliare od Microsoftu by mohli mať množstvo aplikácií. Ak by vedeli zastúpiť hmlové svetlá, tak prečo nie aj tie hlavné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #3D okuliare #rozšírená realita
Články podľa značiek