Škoda Octavia je Slovenským autom roka 2021. Tucson ostal za ňou

Vo finále 25. ročníka novinárskej ankety Auto roka v Slovenskej republike zvíťazila štvrtá generácia Škody Octavia pred Hyundaiom Tucson a Land Roverom Defender, vyrábaným v Nitre.

13.02.2021 16:00
debata (5)
Octavia ukázala v 25. ročníku ankety chrbát... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia RS iV - 2020 Octavia ukázala v 25. ročníku ankety chrbát svojim súperom. A to s náskokom. Pritom stavia na overených hodnotách. Darí sa jej však aj v iných regionálnych anketách.

Aj napriek pandémii sa vlani podarilo uskutočniť všetky kolá tradičnej novinárskej ankety Auto roka v Slovenskej republike. A to vrátane decembrových testovacích jázd siedmich finálových modelov. Dnes tu máme výsledky, z ktorých budú mať radosť najmä v Mladej Boleslavi. Víťazom 25. ročníka je totiž štvrtá generácia Škody Octavia pred Hyundaiom Tucson a Land Roverom Defender. Rozhodla o to 15-členná porota slovenských motoristických novinárov.

O víťazstve Octavie niet najmenších pochybností. Prvú priečku zaujala s vysokým bodovým náskokom. Získala až 90 bodov. Hyundai ich mal 68 a Land Rover Defender 47. Český bestseller tak preberá žezlo po vlaňajšom víťazovi, presnejšie hneď dvoch, pretože v roku 2020 získali rovnaký počet bodov Toyota Corolla a Suzuki Jimny. Octavia sa pritom musela vyrovnať s faktom, že v čase voľby už nebola horúcou novinkou, tak ako napríklad ambiciózne kórejské SUV. Napriek tomu presvedčila tradičnými hodnotami značky, ktorá si zakladá na praktických riešeniach.

Silnou stránkou Octavie je aj široká paleta verzií – od hatchbacku a kombi cez out-doorovú Octaviu Scout 4×4 až po Octaviu RS. K tomu pridáva na výber benzínové, naftové aj plug-in hybridné pohony iV. Vo verzii G-Tec dokáže navyše tankovať zemný plyn (CNG), čo z nej robí veľmi komplexný produkt. Na tieto argumenty nedokázali nájsť súperi dostatočnú odpoveď. Najviac sa k nej priblížil Hyindai Tucson s inovatívnym dizajnom, neviditeľnými svetlami v tvare „anjelských krídiel“ a tiež hybridnými pohonmi.

Výsledky Auto roka v SR 2021

Poradie Model Počet bodov
1. miesto Škoda Octavia 90 bodov
2. miesto Hyundai Tucson 68 bodov
3. miesto Land Rover Defender 47 bodov
4. miesto Citroën C4 43 bodov
5. miesto Honda Jazz 38 bodov
6. miesto Kia Sorento 34 bodov
7. miesto Toyota Yaris 30 bodov

Defender, vyrábaný v Nitre, zas zaujal obrovským generačným prerodom off-roadovej klasiky na digitálny off-road pre 21 storočie. Štvrtá priečka nového Citroenu C4 je asi najväčším prekvapením. Sympatie si získal nevšednou karosériou kombinujúcou prvky klasických hatchbackov a crossoverov. Nie je tiež tajomstvom, že čoskoro dorazí v čisto elektrickej verzii. Porazil dokonca aj mimoriadne praktickú Hondu Jazz so sedadlami Magic seats a výlučne hybridným pohonom e:HEV. Šiesta priečka patrí novému luxusnému SUV Kia Soerneto a siedma Toyote Yaris.

Kým pre drahé Sorento je to dobrá vizitka, v Toyote budú z siedmeho miesta asi mierne sklamaní. Yaris totiž urobil veľký generačný pokrok v dizajne, hybridnom pohone, konektivite aj v asistenčných systémoch. Pripomeňme, že sedem finalistov vybrala novinárska jury, v ktorej má denník Pravda až dvoch zástupcov, začiatkom decembra. Následne musel každý z členov poroty rozdeliť 25 bodov medzi jednotlivé modely s tým, že jednému mohol prideliť maximálne 10 bodové hodnotenie. Táto metodika je totožná s celoeurópskou anketou Car of the Year (COTY).

Či sa vkus slovenských novinárov zhoduje s tými európskymi, sa dozvieme v marci, kedy budú oznámené výsledky COTY 2021. V slovenskej finálovej sedmičke sa ocitli štyri modely z európskeho finále. Týkalo sa to Citroenu C4, Land Roveru Defender, Škody Octavia a Toyoty Yaris. Naopak, slovenská jury neposlala do finále elektrický VW ID.3, športové SUV Cupra Formentor ani hriešne drahý elektrický Fiat 500.

1. miesto: Škoda Octavia – 90 bodov

Škoda Octavia Foto: Pravda, Ivan Majerský, Škoda-Auto
Škoda Octavia Scout - 2020 Škoda Octavia

2. miesto: Hyundai Tucson – 68 bodov

Hyundai Tucson Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - 2021 Hyundai Tucson

3. miesto: Land Rover Defender – 47 bodov

Land Rover Defender Foto: Land Rover
Land Rover Defender 110 - 2019 Land Rover Defender

4. miesto: Citroën C4 – 43 bodov

Citroën C4 Foto: Citroën
Citroën C4 - 2021 Citroën C4

5. miesto: Honda Jazz – 38 bodov

Honda Jazz Foto: Honda
Honda Jazz - 2020 Honda Jazz

6. miesto: Kia Sorento – 34 bodov

Kia Sorento Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Kia Sorento

7. miesto: Toyota Yaris – 30 bodov

Toyota Yaris Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2020 Toyota Yaris

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda Jazz #Škoda Octavia #Citroën C4 #Toyota Yaris #Kia Sorento #Land Rover Defender #Hyundai Tucson
Články podľa značiek