Sedem minút hrôzy! Na Marse pristál najdokonalejší rover všetkých čias

Robotické vozidlo Perseverance vo štvrtok večer úspešne zvládlo riskantný pristávací manéver a v náročnom teréne dosadlo na povrch Marsu.

18.02.2021 22:41
debata
A je to tu! Toto je vôbec prvý záber, ktorým sa... Foto: NASA/JPL-Caltech
Perseverance A je to tu! Toto je vôbec prvý záber, ktorým sa americký rover Perseverance 18. februára prihlásil po úspešnom pristáti na Marse.

Najdokonalejší rover všetkých čias s názvom Perseverance už urobil prvé snímky Marsu. Teraz ho čaká misia, ktorej hlavnou úlohou je hľadať známky možného minulého života na Červenej planéte.

Bude monitorovať aj klímu a geológiu planéty a zhromažďovať vzorky hornín a prachu, ktoré by v budúcnosti mali byť prepravené na Zem. Venovať sa jej bude, samozrejme, ak všetko pôjde podľa očakávaní, minimálne jeden marťanský rok, teda 687 dni. Ak to technika umožní, bude predĺžená, pokiaľ bude rover funkčný.

Robotické vozidlo do vesmíru vyniesla raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral, ktorá odštartovala 30. júla 2020. Súčasťou technického vybavenia vozidla je aj malý vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť).

Rover absolvoval sedemmesačnú, 470 miliónov kilometrov dlhú cestu, zakončenú „siedmymi minútami hrôzy“ – ako NASA vyzvala technologicky mimoriadne náročnú záverečnú fázu pristátia s využitím špeciálneho supersonického­padáku pre riedku atmosféru a brzdiacich trysiek.

Perseverance pristál vo viac ako 40 kilometrov širokom kráteri Jezero, ktorý bol podľa satelitných záberov pred miliardami rokov jazerom. Rover by mal na Marse hľadať dôkazy o predchádzajúcom mikrobiálnom živote a tiež zbierať vzorky hornín, ktoré sa na Zem v priebehu nasledujúceho desaťročia pokúsia dostať iné misie.

Rover tiež poslúži výskumníkom pri príprave budúceho plánovaného vyslania ľudí na Mars – jeden z jeho inštrumentov sa pokúsi z tamojšej atmosféry, ktorej dominuje oxid uhličitý, vytvoriť kyslík a na palube stroja sú tiež materiály na skafandre určené na test odolnosti.

Pokiaľ ide o jeho vybavenie, tak šesťkolesový rover, ktorý váži takmer tonu, má sedem experimentov, 23 kamier, dva mikrofóny a vrták. A k tomu 1,8-kilogramovú helikoptéru Ingenuity, ktorú po nájdení vhodného terénu vypustí na testovací let. Ten má dokázať, že letecké stroje dokážu fungovať aj v riedkom marťanskom vzduchu.

Táto misia je súčasťou programu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac s cieľom pripraviť sa na možný prieskum červenej planéty ľudskými posádkami.

Minulý týždeň sa na obežnú dráhu Marsu dostala sonda Spojených arabských emirátov (SAE) s názvom Amal (Nádej). Saudskoarabská vesmírna agentúra v nedeľu oznámila, že táto sonda počas uplynulého víkendu odoslala na zem svoju prvú snímku planéty. V stredu 10. februára sa na obežnú dráhu Marsu dostala aj čínska sonda Tchien-wen-1. Súčasťou päťtonovej sondy Tchien-wen-1 (v preklade Otázky nebesiam), ktorú vypustili z južnej Číny minulý rok v júli, je pristávací modul a diaľkovo ovládané solárne vozidlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Rover #Perseverance #pristátie na Marse
Články podľa značiek