Pozrite sa kto, kedy a kde najčastejšie zomiera na našich cestách

Počet usmrtených takmer vo všetkých krajoch Slovenska aj napriek nižšiemu počtu nehôd v roku 2020 stúpal alebo stagnoval, no na východe medziročne radikálne klesol.

19.03.2021 06:00
debata (2)
Najviac nehôd sa udialo v piatok,... Foto: HaZZ
diaľnica, nehoda, hazz Najviac nehôd sa udialo v piatok, najnebezpečnejším dňom na slovenských cestách je streda.

Polícia vydala niekoľko zaujímavých štatistík, týkajúcich sa dopravnej nehodovosti na Slovensku. Pokiaľ ide o všeobecné čísla, tak v roku 2020 policajti zaevidovali najmenej dopravných nehôd za posledných desať rokov, ale aj celkovo od vzniku samostatného Slovenska. Bolo ich 11 875, o 1 866 menej ako rok predtým. Zomrelo však pri nich 224 ľudí.

V minulom roku výrazne stúpol počet usmrtených... Foto: Polícia SR
Usmrtení V minulom roku výrazne stúpol počet usmrtených šoférov a naopak, značne klesol počet usmrtených spolujazdcov.

Na prvý pohľad je to dobré číslo, pretože obetí bolo o 21 menej ako v roku 2019 a zároveň pri nich ide o druhý najnižší počet od vzniku Slovenska. V skutočnosti však situácia vôbec dobrá nebola. Výrazným a ťažko vysvetliteľným spôsobom však štatistiky v uplynulom roku vylepšili východniari, ktorí sa na cestách správali v roku 2020 úplne inak ako zvyšok republiky..

Dopravná nehodovosť v roku 2020 v porovnaní s... Foto: Polícia SR
Dopravná nehodovosť v roku 2020 Dopravná nehodovosť v roku 2020 v porovnaní s predošlým rokom.

Zatiaľčo vo väčšine ostatných krajov (v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Žilinskom) sa aj napriek menšiemu počtu nehôd sa počty mŕtvych zvýšili, alebo stagnovali (Banskobystrický kraj), tak v Prešovskom a najmä Košickom počty mŕtvych na cestách výrazne klesli. Ťažko zranených bolo 892 ľudí, s ľahkými zraneniami skončilo 4468 osôb.

V minulom roku najviac ľudí na cestách... Foto: Polícia SR
Usmrtení podľa dní V minulom roku najviac ľudí na cestách zomieralo v stredu, najviac nehôd bolo v piatok.

Pokiaľ ide o dni v týždni, kritické boli tri – utorok, streda a piatok. Najviac ľudí na slovenských cestách zomieralo v roku 2020 v stredu, naopak, výrazne najmenej pre zmenu vo štvrtok. Z celkového počtu usmrtených bolo až 84 percent mužov, ženy tvorili len 16 percent.

Medzi usmrtenými jednoznačne dominovali muži. Foto: Polícia SR
Počet usmrtených 2020 Medzi usmrtenými jednoznačne dominovali muži.

Priamo v autách zomrelo 133 ľudí. Zaujímavé je, že medziročne výrazne stúpol počet usmrtených vodičov a naopak, značne klesol počet usmrtených spolujazdcov.

V minulom roku najviac ľudí na cestách... Foto: Polícia SR
Usmrtení podľa času V minulom roku najviac ľudí na cestách zomieralo popoludní.

Jednoznačne najčastejšou príčinou smrteľných nehôd bola nepozornosť, za ňou nasledovala vysoká rýchlosť a nesprávna jazda cez križovatku. Prekvapivo veľa smrteľných nehôd v roku 2020 vzniklo pri nesprávnom otáčaní sa alebo cúvaní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné nehody #policajná štatistika #polícia SR #nehodová štatistika #tragické nehody
Články podľa značiek