BMW ukázalo ôsmu generáciu rozhrania iDrive. Debutuje v iX

Je to presne 20 rokov, keď Mníchov vyrukoval s revolučným rozhraním iDrive. Dnes stojí na prahu jeho ôsma generácia – rýchla, inteligentná, intuitívna a proaktívna.

17.03.2021 12:00
debata
Nový rozhranie tvorí zakrivený displej s... Foto: BMW
BMW iDrive 8 - 2021 Nový rozhranie tvorí zakrivený displej s dvojicou obrazoviek s vysokým rozlíšením. Podieľa sa nielen na informáciách, ovládaní či na zábave, ale v kabíne vytvára rôzne druhy atmosféry.

Bola to totálna revolúcia. Keď BMW v roku 2001 v novej vlajkovej lodi radu 7 predstavilo systém iDrive, konkurencia len lapala dych. Mníchov novým rozhraním zredukoval počet klasických ovládačov na minimum a nahradil ich elegantným otočným „controllerom“. Odvtedy sa toho veľa zmenilo, no BMW chce ostať lídrom. Nie je to ľahké, pretože konkurenčný Stuttgart len nedávno vyrukoval s vynoveným infotainmentom MBUX. Latka je teda nastavená vysoko. V Mníchove si však veria. V elektromobile BMW iX nasadí automobilka svoju odpoveď – iDrive 8.

Systém tvorí jemne zakrivený displej. Skladá sa z dvoch obrazoviek prekrytých spoločným sklom s rozlíšením 200 ppi. Jedna má 12,3 palca a druhá, dotyková, až 14,9 palca. Operačný systém Operating 8 má priniesť úžasnú rýchlosť reakcií, špičkové rozlíšenie a emocionálnu grafiku. Vznikol s jasným zameraním na interakciu pomocou prirodzenej reči a dotykového ovládania. Vodiča pozve iDrive 8 do vozidla prostredníctvom pripravenej choreografie. Režimy My Modes využívajú počas cesty všestrannú súhru viacerých funkcií, aby na palube vytvorili atmosféru podľa aktuálnej situácie.

Nechýba ani legendárny Controller. Dnes je zo... Foto: BMW
BMW iDrive 8 - 2021 Nechýba ani legendárny Controller. Dnes je zo skla a vyzdobený je prstencom so zlato-bronzovým povrchom Gold Bronze.

Systém rozpozná opakujúce sa činnosti, učí sa z nich a poskytuje podnety, aby mohli jednotlivé funkcie reagovať v predstihu. Aktualizácia softvéru na diaľku Remote Software Upgrade umožňuje novému systému BMW iDrive 8 ťažiť z pravidelných on-line aktualizácií a prinášať nové funkcie. Aby systém vodiča nevyrušoval, odstraňuje duplicitné informácie. Množstvo údajov a ich pestrosť sa dá meniť pomocou módov Drive, Focus a Gallery. Počet tlačidiel a ovládačov sa znížil takmer o polovicu. Aj vďaka známemu Controlleru, ktorý je dotykový a vyzdobený prstencom so zlato-bronzovým povrchom Gold Bronze."

Výrazne vylepšené bol hlasové ovládanie BMW Intelligent Personal Assistant. Reaguje aj na meno, ktoré mu vyberiete. BMW tvrdí, že zohráva rolu digitálnej osobnosti schopnej prirodzeného dialógu s vodičom alebo spolujazdcom. Strojovým učením sa jeho komunikácia neustále vylepšuje. Počas aktivácie sa na obrazovke objaví špecifická animácia. Inteligentnejšia má byť aj navigácia, ktorá navrhuje možnosti v kontexte užívateľských zvyklostí. Predvída teda ciele. Napríklad nájde optimálnu trasu do práce na základe dopravných informácií. Cez iDrive 8 si tiež budú môcť majitelia sťahovať niektoré pokročilé funkcie asistenčných systémov, pre ktoré sa rozhodnú.
BMW iDrive 8 - 2021
BMW iDrive 8 - 2021
+7BMW iDrive 8 - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW iDrive #infotainmnet
Články podľa značiek