Lada Niva sa vracia do Veľkej Británie. Áno, tá pôvodná

Británia síce chystá zákaz predaja áut so spaľovacími motormi, no na druhej strane otvára brexit možnosť dovozu áut, ktoré si na kontinente pre emisie už ani „neškrtnú“. Príkladom je stará dobrá Niva.

18.03.2021 18:00
debata (6)
Legendárna Lada Niva je opäť v ponuke vo Veľkej... Foto: Blog-Moteur
Lada Niva Legend - 2021 Legendárna Lada Niva je opäť v ponuke vo Veľkej Británii. Umožnil to brexit. Predávať sa tu bude minimálne do roku 2023, kým ju nenahradí nová generácia.

Je to paradox. Veľká Británia chce čo najrýchlejšie skoncovať s autami poháňanými spaľovacími motormi, ich predaj zakáže od roku 2030 a hybridov o päť rokov neskôr, no na druhej strane jej odchod z Európskej únie umožnil dovážať modely, ktoré si už v EÚ nekúpime. Samozrejme, pre emisie. To je aj prípad legendárnej Lady Niva. Tá sa ešte v predbrexitových časoch stiahla z britského trhu, tak ako z tých ostatných v únii. Teraz sa ale vracia do Spojeného kráľovstva v plnej zbroji.

Briti sa môžu tešiť z najnovšej verzie Legend,... Foto: AvtoVaz
Lada Niva Legend - 2021 Briti sa môžu tešiť z najnovšej verzie Legend, ktorá prešla rozsiahlou modernizáciou, vrátane interiéru.

Nejde pritom o vynovený Chevrloet Niva, či dnes už Ladu Niva Travel, ale o pôvodnú verziu, vyrábanú od roku 1977 a so súčasným názvom Niva Legend. Príležitosti, ktorú otvoril brexit, sa okamžite chytila spoločnosť Blackheath, ktorá ruskú značku na ostrovoch oficiálne zastupovala od roku 2010, ale pre európske emisné limity musela o šesť rokov neskôr dovoz ukončiť. Briti sa teraz majú na čo tešiť. Comeback Nivy štartuje totiž jej najnovšou verziou Legend. Tá dostala nový volant, nový prístrojový panel či nové sedadlá. Je tiež tichšia a komfortnejšia.

Možno aj preto je cena novinky o čosi vyššia, než ako sme boli zvyknutí. Trojdverová verzia s motorom 1,7i, výkonom 61 kW, krútiacim momentom 129 Nm a 5-stupňovou prevodovkou štartuje na 14 760 librách, čo je 17 173 eur. Lenže za to dostanú Broti auto, ktoré má dve tuhé nápravy, redukčný prevod a permanentný pohon štyroch kolies. Spoločnosť Blackheath sa tak nezáujmu neobáva. Lada, zvlášť ikonická Niva, má za kanálom La Manche síce nie veľkú, ale o to vernejšiu komunitu. My ostatní si musíme dať zájsť chuť.
Lada 4x4 - 2020
Lada 4x4 - 2020
+4Lada Niva - 2020

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Lada #Lada Niva #Brexit #AvtoVaz
Články podľa značiek