Hyundai: Kórejský koncern vyvíja revolučný lak. Má nabíjať batérie

Podľa šéfdizajnéra Hyundai a Genesis Luca Donckerwolkeho budú materiály v autách budúcnosti mať aspoň dve funkcie.

22.03.2021 12:00
debata (2)
Nový lak by mal byť čímsi ako solárnym panelom.... Foto: Genesis
Genesis Essentia Concept - 2018 Nový lak by mal byť čímsi ako solárnym panelom. Jeho energia by sa ukladala do batérií alebo napájala rôzne elektrické systémy vozidla.

Luc Donckerwolke patrí k absolútnym dizajnérskym špičkám. Mimochodom, je napríklad autorom prvej generácie Škody Octavia. Odvtedy ale prešiel ohromujúcou kariérou a dnes šéfuje dizajnu značiek Hyundai a Genesis. Jedným z jeho najnovších diel je Hyundai Tucson s neviditeľnými svetlami, revolučný Ioniq 5, prekrásna Elantra, ale aj celá nová generácia Genesisov, vrátane luxusného GV80. Dizajnéri sú ale tak trochu vizionári a často prichádzajú s myšlienkami nad rámec toho, čo si pod dizajnom predstavujeme.

Teraz sa Donckerwolke pre britský Autocar vyjadril, že kórejská spoločnosť už pracuje na novom druhu laku, ktorý nemá mať len estetickú a ochrannú funkciu. Mal by byť tak trochu liekom na hlavný hendikep elektromobilov, ktoré sú vo všeobecnosti považované za budúcnosť. Nový lak má byť totiž čímsi ako solárnym panelom, pokrývajúcim celú plochu karosérie. Energiu, ktorú získa zo slnka, bude ukladať do batérií. To predĺži dojazd, prípadne odľahčí batérie od napájania niektorých elektrických okruhov. „Intenzívne na tom pracujeme, aj keď teraz vám nemôžem dať žiaden presnejší dátum,“ uviedol.

Ďalej naznačil, že v budúcnosti sa zásadne zmení samotná štruktúra áut. „Všetky materiály budú funkčné, nech už je to farba alebo obloženie interiéru,“ dodal. „Všetky budú komunikovať a budú mať ďalšiu funkciu.“ Nie je to celkom nová myšlienka. Spomeňme si napríklad na švédske Volvo, ktoré vyvíja karosárske diely, ktoré môžu slúžiť zároveň ako batéria. Tým by sa elektromobily zbavili veľkých akumulátorov. Systém už Volvo testovalo na sedane S80, v ktorého karbónovej prednej a zadnej kapote bola zalisovaná vrstva nanobatérií. Tie majú veľkú výhodu v tom, že nepotrebujú žiaden elektrolyt.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #farba #lak #Genesis #Luc Donckerwolke
Články podľa značiek