Aj VW končí s vývojom spaľovacích motorov. Práve tie ale zaplatia elektrické

Pod vedením Herberta Diessa nevidí koncern Volkswagen inú, ako čisto elektrickú budúcnosť. To znamená aj koniec investícií do spaľovacích motorov. Nová generácia už nevznikne.

29.03.2021 16:00
debata (3)
Do konca dekády by mali elektromobily... Foto: Volkswagen
VW - motor TSI Do konca dekády by mali elektromobily predstavovať v Európe až 70 % predajov Volkswagenu. Aj preto automobilka okreše investície do vývoja spaľovacích motorov.

Dalo sa to čakať. Koncern VW investuje miliardy eur do elektromobility, takže financovať popritom aj vývoj spaľovacích motorov je preň maximálne neefektívne. Audi už oznámilo, že žiadne ďalšie nové generácie nevyvinie. A teraz sa k nemu pridáva aj hlavný pilier koncernu – značka Volkswagen. Pre nemecký Automobilwoche to potvrdil sám predseda predstavenstva automobilky Ralf Brandstaetter. Ak sa k tomuto kroku odhodlala najväčšia európska automobilka, znamená to len jediné – spaľovacie motory to majú definitívne zrátané.

Súčasná generácia pohonných jednotiek na benzín a naftu je teda posledná, i keď do dôchodku tak rýchlo neodíde. Súčasné motory ešte Volkswagen upraví pomocou plug-in hybridnej technológie tak, aby spĺňali v podstate likvidačnú emisnú normu Euro 7, no to bude záver ich kariéry. Ďalšie sprísňovanie požiadaviek na emisie je pre spaľovacie motory fyzikálne nemožné. Cesta vedie len cez elektromobily. Tie by mali v roku 2030 predstavovať až 70 % európskych predajov Volkswagenu. V Číne a v USA má ich podiel tvoriť presnú polovicu.

Paradoxom je, že vývoj elektromobilov a elektrických technológií bude dovtedy Volkswagen financovať práve zo ziskov z predaja konvenčných áut, ktoré sú na rozdiel od tých elektrických rentabilné. V ponuke tak zostanú tradičné modely Golf, Passat, T-Roc aj Tiguan. A čo viac, do konca dekády privedie automobilka na svet ich nasledujúce generácie. Passat, ktorý sa bude vyrábať v Bratislave už len vo verzii kombi Variant, by mal na trh doraziť v roku 2023. Podobnú stratégiu môžeme očakávať aj pri ďalších koncernových značkách Škoda a Seat.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #elektromobily #spaľovacie motory
Články podľa značiek