Mercedes-Benz SL: Nový roadster ukázal platformu. Je prekvapením

Predpoklad, že novú generáciu roadsteru SL postavia na platforme kupé AMG GT, sa nepotvrdil. Bude to presne naopak. Nové AMG GT bude z SL! Základom sa stane architektúra MSA.

24.05.2021 12:00
debata
Nová platforma Modular Sports Architecture... Foto: Mercedes-AMG
Mercedes-Benz SL - 2021 Nová platforma Modular Sports Architecture (MSA) bude využívať materiálový mix ocele hliníka, horčíka aj kompozitov. Vďaka tomu bude skelet extrémne tuhý a zároveň ľahký.

Mercedes-Benz, presnejšie Mercedes-AMG opäť pripomína blížiacu sa premiéru novej generácie roadsteru SL. Je to dobrá správa, pretože i keď tento model patrí k zlatému stuttgartskému fondu, nad jeho osudom sa sťahovali čierne mračná. Automobilka škrtá, kde sa dá, a tak musia malosériové autá z kola von. Príkladom sú modely Mercedes-Benz S Coupé a S Cabriolet, ktoré už nástupcov nedostanú. SL, ktorého korene siahajú až k legendárnej „čajke“, teda „gullwingu“ 300 SL z roku 1952, však dostalo zelenú. Nie je tajomstvom, že o jeho záchranu sa postarala divízia AMG. Tá totiž po prvýkrát v histórii vzala celý projekt pod vlastné krídla.

Mercedes-AMG SL - 2021 Čítajte viac Mercedes-Benz SL: Radikálny prerod sa blíži. Legendárny roadster bude z AMG GT!

A teraz predstavuje novučičkú platformu Modular Sports Architecture (MSA), ktorá bude základom nového SL. Informácie o tom, že SL využije architektúru kupé a kabrioletu AMG GT sa teda nepotvrdili. AMG zdôrazňuje, že SL nebude mať s AMG GT nič spoločné a ani so súčasnou generáciou SL. Bude to presne naopak. MSA využije neskôr nová generácia AMG GT. V konštrukcii platformy sa objaví vysokopevnostná oceľ, hliník, horčík aj kompozitné materiály. Týmto mixom sa podarilo dosiahnuť potrebnú tuhosť a zároveň čo najnižšiu hmotnosť. Torzná tuhosť vzrástla o 18, priečna o 50 a pozdĺžna o 40 % v porovnaní s AMG GT.

Mercedes-Benz SL - maskované prototypy 2020 Čítajte viac Mercedes-Benz SL: Veľký krok ku koreňom. Po rokoch sa vráti plátno! Nová architektúra tiež umožní zástavbu plug-in hybridného pohonu, ktorý využije vzadu uložený elektromotor. Pripomeňme, že nové SL sa vráti k plátennej streche a po prvýkrát bude mať jeho interiér koncepciu 2+2, teda s dvojicou zadných sedadiel. Týmto trikom plánuje Mercedes-Benz čiastočne zaplátať dieru po luxusnom kabriolete S Coupé. Pod kapotou sa má objaviť 6– a 8-valcový mild-hybrid, ale aj 8-valcový plug-in hybrid. A nielen to, SL bude môcť po prvýkrát v histórii počítať s pohonom oboch náprav. Novinka je dnes vo finálnom štádiu vývoja, kedy ju však uvidíme, zatiaľ Mercedes-Benz neprezradil. Rozhodne to bude ešte tento rok.
Mercedes-Benz SL - 2021
Mercedes-Benz SL - 2021
+1Mercedes-Benz SL - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG #Mercedes-Benz SL #Mercedes-AMG SL
Články podľa značiek