Pápež na baterky. Papamobil bude prvýkrát v histórii elektrický!

Prvý čisto elektrický papamobil bude Fisker Ocean, pápež ho dostane už v budúcom roku. Auto, ktoré mu slúži ako predloha, sa bude predávať a dokonca aj vyrábať tiež v Európe.

31.05.2021 14:00
Fisker Ocean (2021) - papamobil Foto:
Fisker Ocean bude prvý čisto elektrický papamobil.
debata (5)

Pápež bude prvýkrát v histórii využívať elektrický papamobil. A nerozhodol sa pre žiadnu z renomovaných značiek, využívať bude model Fisker Ocean. Za jeho vývojom stojí legendárny dizajnér Henrik Fisker, ktorý sa podieľal na vzniku a dizajne legiend ako napríklad BMW Z8 alebo Aston Martin DB9.

Neskôr sa snažil zostrojiť vlastný športový automobil Fisker Karma, do ktorého investoval veľa času a ešte viac peňazí, no projekt napokon neuspel. Pritom v začiatkoch bol považovaný za priamu konkurenciu Tesly. Tá išla cestou batériových elektromobilov, Fisker veril plug-in hybridom. Napokon z toho vyšla víťazne Tesla, hovorilo sa však, že za neúspechom konceptu Fisker Karma boli rôzne nekalé praktiky, úniky informácií a priemyselná špionáž.

Pápež sa s dizajnom auta pred pár dňami... Foto: Fisker
Fisker Ocean (2021) papa1 Pápež sa s dizajnom auta pred pár dňami zoznámil počas súkromnej audiencie priamo vo Vatikáne.

Teraz sa Fisker snaží etablovať ako výrobca elektromobilov. Model Ocean, z ktorého bude vytvorený aj papamobil, by sa mal začať vyrábať v novembri budúceho roku, spoločnosť naň eviduje už 16 000 záväzných objednávok. Do predaja pôjde v USA aj v Európe, známa je už nemecká uvádzacia cena.

Fisker Ocean by mal štartovať na sympatických 32-tisíc eurách, vyrábať pre Európu sa bude v Rakúsku, v známej továrni Magna Steyr, pretože využíva aj výrazne modifikovanú elektrickú platformu Magna. Veľa technických podrobností nie je známych, no s najvýkonnejšími batériami by mal mať dojazd na úrovni 500 kilometrov, v základe budú batérie s kapacitou najmenej 80 kWh a na výber bude aj verzia s pohonom 4×4. Najvýkonnejšia verzia by mala byť schopná zrýchliť na stovku za tri sekundy.

Fisker Ocean (2021) - papamobil
Fisker Ocean (2021)
+18Fisker Ocean (2021)

A ako je to s papamobilom? „Dočítal som sa, že pápež František sa veľmi zaujíma o ochranu životného prostredia a o to, aký dopad bude mať zmena klímy na ďalšie generácie,“ hovorí Henrik Fisker. „Interiér papamobilu Fisker Ocean bude preto tvorený z rôznych recyklovaných materiálov, napríklad v ňom budú koberčeky vyrobené z recyklovaných plastových fliaš pozbieraných ako odpad v oceánoch.“

Auto, ktoré bude ako vôbec prvý papamobil, využívať na svoj pohon výlučne elektrinu, bude mať veľkú presklenú kupolu z bezpečnostného skla, ktorá umožní pápeža počas cesty dobre vidieť, pozdraviť sa s ním a mať s ním autentický kontakt pri zachovaní všetkých bezpečnostných štandardov. Dizajn nového papamobilu na súkromnej audiencii priamo vo Vatikáne pápežovi Františkovi predstavili zakladatelia spoločnosti Henrik Fisker a Geeta-Gupta Fiskerová. Auto by mal pápež dostať v priebehu budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #elektromobil #Fisker Karma #papamobil #Fisker #Fisker Ocean
Články podľa značiek