Elektrická ‘beštia‘? Americký prezident chce jazdiť v elektromobile

Americký prezident Biden je zástancom elektromobility. Pozerá sa však na ňu racionálne a zákaz spaľovacích áut nepodporuje. Napriek tomu chce štátnu flotilu elektrifikovať.

28.05.2021 16:00
Cadillac Beast - limuzína Donalda Trumpa Foto:
Prezidentská limuzína Joea Bidena je de facto obrnený tank, jej hmotnosť sa blíži deviatim tonám.
debata (6)

Americký prezident Joe Biden, respektíve celá nová vláda USA, sú dobrým príkladom racionálneho prístupu k elektromobilite. Biden je jej priaznivcom a nijako sa tým netajil už v kampani. Pritom však na ňu pozerá racionálne a miesto politických „príkazov“ pri jej presadzovaní volí metódu príkladov.

Biden totiž už v prezidentskej kampani odmietol kalifornskú snahu o zákaz spaľovacích áut do roku 2035 a minister dopravy Buttigieg počas vypočúvania pred zákonodarcami na priamu otázku jedného z nich, či bude vláda podporovať Kaliforniu v jej snahe o zákaz áut so spaľovacími motormi odpovedal, že “o ničom podobnom sa na úrovni federálnej vlády nehovorilo.“

Taktiež zaznela otázka, čo hovorí na vyhlásenia niektorých automobiliek, napríklad General Motors, že v roku 2035 skončia s výrobou áut so spaľovacími motormi. Na ňu nový minister dopravy Buttigieg odpovedal, že vo vláde takýto termín nikto nestanovil a ani nenavrhol ako povinný, no je podľa neho pravdepodobné, že automobilky v USA budú k takémuto rozhodnutiu smerovať.

Biden chce postupne elektrifikovať flotilu...
prezident 1 Biden chce postupne elektrifikovať flotilu štátnych áut, aspoň tých "nevojenských".

Americká administratíva chce ísť pri presadzovaní elektrifikácie skôr sama príkladom. Už na prelome tohto a minulého roku sa začalo hovoriť o elektrifikácii federálneho autoparku. A to nie je málo áut. Podľa Federal Fleet Report má flotila federálnej vlády USA cez 645 000 vozidiel, od sedanov až po veľké SUV, dodávky, autobusy a nákladné vozidlá. Ich výmena za elektromobily by pritom okrem znižovania emisií a podpory amerického priemyslu mala dlhodobo priniesť aj zníženie nákladov na palivo a údržbu.

Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že federálna vláda vlastní „obrovskú flotilu áut“, ktorú „nahradíme elektromobilmi vyrobenými tu, v Amerike, americkými montérmi."

Najviac áut v štátnom vozovom parku má...
prezident2 Najviac áut v štátnom vozovom parku má americká pošta. Tam by bola elektrifikácia najefektívnejšia.

Najväčší podiel vo vládnej flotile majú klasické civilné autá, ktorých má byť približne 245 000. Najväčšiu flotilu spadajúcu pod jeden úrad potom najskôr bude mať americká pošta, do ktorej autoparku spadá 225 000 áut. Súčasťou plánu je však elektrifikácia aj 173 000 armádnych vozidiel. Pôjde však len o takzvané nebojové vozidlá.

Najnovšie Biden dostal otázku, či elektrifikáciou prejde aj „the Beast“, v preklade Beštia, čo je prezývka prezidentskej limuzíny. Presnejšie, túto otázku položil jeho tlačovej tajomníčke reportér CNBS Eamon Javerez a dostal odpoveď: „To je presne vec, o ktorej prezident rozprávala a je to jedným z jeho cieľov.“

Aká vlastne „Beštia“ je, nevie okrem pár zasvätených nikto, je to vec národnej bezpečnosti. Tá aktuálna má na kapote logo Cadillac, aj keď je vraj postavená na platforme pickupov General Motors a jej hmotnosť sa vraj blíži 9 tonám.

To je preto, že auto je kompletne opancierované s nepriestrelnými sklami. Dokáže odolať výbuchu míny pod podvozkom a možno ho v prípade chemického útoku hermeticky uzavrieť, je odolné voči elektronickým útokom, má vlastný kyslíkový okruh, medicínsky modul a dokonca aj zásobník krvi pre prípad zranenia prezidenta.

Toto všetko „dostať“ do elektromobilu, ktorý navyše pri extrémnej hmotnosti musí mať aj dostatočný dojazd a agilitu, bude veľkou technickou a technologickou výzvou. Skôr je pravdepodobný scenár, že nová prezidentská limuzína bude plug-in hybridom. Reálne si musíme na ňu ešte pomerne dlho počkať, nový variant „Beštie“ sa vždy vyvíja rádovo mesiace, niekedy dokonca podstatne dlhšie, než rok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Články podľa značiek