Tetra Mk-5: Jednomiestne lietadlo s 32 vrtuľami ide do výroby!

Elektrolietadlo Mk-5 sa k prvým záujemcom dostane už v budúcom roku. Pilot však musí rátať s tým, že by nemal vážiť viac, než 90 kg. Samotné lietadlo ako protyp váži necelých 490 kg.

06.08.2021 18:00
debata (2)
Tetra Mk-5 je schopná kolmého štartu aj... Foto: Tetra Aviation
Tetra2 Tetra Mk-5 je schopná kolmého štartu aj pristátia. Pilot však môže vážiť maximálne 91 kg.

Japonská spoločnosť Tetra Aviation predstavila finálnu produkčnú verziu extravagantného 1-miestneho malého elektrického lietadla s možnosťou kolmého štartu aj pristátia (eVTOL). Jeho modelové označenie je Tetra Mk-5 a už na prvý pohľad zaujme 32 rotormi, umiestnenými na dvojici krídiel, pričom jedno sa nachádza vpredu pred kabínou takmer úplne v nosovej časti, druhé je vyššie a nachádza sa pre zmenu úplne vzadu za kabínou pre jedného cestujúceho. Môžete si ho kúpiť ako stavebnicu a zložiť doma.

Predobjednávky naň sú už spustené, k prvým záujemcom by sa mal tento model dostať už v roku 2022. Konečnú cenu zatiaľ spoločnosť oficiálne nezverejnila. A budete naň potrebovať pomerne slušnú garáž, pretože toto elektrolietadlo, aj keď je určené pre dopravu na krátke vzdialenosti, je pomerne veľké.

Na šírku má vďaka krídlam 8,62 metra, na dĺžku 6,15 metra a je pomerne vysoké – 2,51 metra. Váha prázdneho prototypu nie je ani 490 kilogramov, sériový model s dlhším doletom než prototyp bude o niečo ťažší. Karoséria je zo špeciálneho plastu, vystužené uhlíkovými vláknami a aramidom, rám je hliníkový. Ale vzhľadom na maximálnu vzletovú hmotnosť by ste nemali mať ako pilot viac, než nejakých cca 90 kilogramov.

Váha sériového modelu zatiaľ v technickej špecifikácii síce nie je uvedená, no dolet prototypu je len necelých 80 kilometrov, pri sériovom modeli bude dvojnásobný, takže sa bude musieť zvýšiť kapacita batérie, ktorá je pri prototype 13,5 kWh. Bežná letová rýchlosť by mala byť pri komerčnom modeli 144 km/h. V prípade poruchy a ak ste dostatočne vysoko, je možné pristáť pomocou balistického padáku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrické lietado #eVTOL #VTOL #lietadlo s kolmým štartom #Tetra #Tetra Mk-5
Články podľa značiek