Volkswagen: V Brazílii sa vracia do ponuky retro výbava. Dôvodom sú chýbajúce čipy

Čipová kríza je celosvetový problém a týka sa všetkých výrobcov áut. Nemecký koncern sa preto rozhodol pre odvážny krok na brazílskom trhu. Model Fox ponúka nielen bez infotainmentu, ale dokonca bez autorádia.

16.08.2021 06:00
7146606 Foto:
Volkswagen v Brazílii ponúka model Fox v základnej výbave bez autorádia.
debata (9)

Nedostatok polovodičových súčiastok sa začal prejavovať koncom roku 2020 ako jeden z dôsledkov pandémie nového koronavírusu. Situáciu na trhu skomplikovalo aj vyčíňanie živlov v regiónoch, kde sídlia veľké fabriky na výrobu čipov. V Texase sa prihnal arktický vietor, Taiwan zasiahlo sucho a v japonskej továrni vypukol požiar. Následky týchto udalostí pociťujeme dodnes a zlepšenie situácie nastane pravdepodobne až v budúcom roku.

Volkswagen Fox predávaný v Brazílii
Volkswagen Fox predávaný v Brazílii
+3Volkswagen Fox predávaný v Brazílii

Automobilky tak musia počítať s miliardovými stratami z nevyrobených a nepredaných vozidiel. Správy o zastavení výroby sa objavujú často a výrobcov zameraných na veľkoobjemovú produkciu situácia znepokojuje najviac. Jedným z riešení je vyrábať automobily bez mirkočipov a následne ich domontovať, keď budú k dispozícii. To je však len krátkodobé riešenie, a preto sa niektoré značky rozhodli vrátiť do ponuky výbav jednoduchšie prvky, ktoré umožnia montáž auta skompletizovať. Peugeot tak nahradil digitálny prístrojový štít analógovými ukazovateľmi a koncern General Motors pri niektorých modeloch pick-upov a SUV vynechal systém Start-Stop.

Volkswagen Fox je stále vyrábaný na koncernovej... Foto: Volkswagen
7146609 Volkswagen Fox je stále vyrábaný na koncernovej platforme PQ24, ktorú mala už prvá generácia Škody Fabia.

Najďalej v tomto smere nedávno zašiel Volkswagen, ktorý v Brazílii ponúka model Fox v základnej výbave bez autorádia. A nejde len o voľbu zákazníka. V tomto prípade sa infotainment alebo autorádio nedá ani doobjednať v rámci príplatkovej výbavy. Ide teda o jednoznačný retro prvok, ktorý je však len východiskom z núdze. Zároveň treba dodať, že si Volkswagen vybral na spomínaný čin model, ktorý o niekoľko mesiacov z ponuky aj tak vypadne. Fox je totiž stále vyrábaný na koncernovej platforme PQ24, ktorú mala už prvá generácia Škody Fabia.

Nemecko Infineon 2.kvartál 2020/21 tržby zisk rast Čítajte viac Výrobca čipov: Situácia s dodávkami sa nezlepšuje, práve naopak

Ťažiť z toho môžu práve zákazníci, ktorí sú ochotní oželieť komfortné prvky v kabíne a auto kúpiť za čo najnižšiu cenu. Navyše ani táto situácia nie je neriešiteľná. Kto by mal predsa len záujem o infotainment, môže si ho nechať namontovať od dealera, ktorý ponúka voliteľné príslušenstvo. Volkswagen Fox je na to pripravený vďaka vstavaným reproduktorom a kabelážou aj predprípravou v palubnej doske, ktorú len maskuje plastová krytka.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Volkswagen #autorádio #čipová kríza #Volkswagen Fox
Články podľa značiek