Nemecká fabrika Tesly je hotová. Musk sa však na ňu môže zatiaľ len pozerať

Výroba v nemeckej gigafactory začne v lepšom prípade v októbri. V horšom až v budúcom roku. Dôvodom sú problémy s ekológiou.

23.08.2021 13:00
debata (11)
Berlínska gigafactory už od začiatku čelí... Foto: Tesla
gigafactory berlin Berlínska gigafactory už od začiatku čelí odporu ekológov.

Elon Musk, šéf Tesly, je roztrpčený zo zložitých schvaľovacích procesov v Nemecku, ktoré zdržujú spustenie výroby crossoveru Tesla Y v novej Gigafactory neďaleko Berlína. Pôvodne mali byť linky supertovárne v prevádzke začiatkom leta, no stavba nemá stále potrebné povolenia. Výstavba síce pokračuje, ale len vďaka predbežným ekologickým povolenkám, ktorých má už dvanásť. Tie finálne chýbajú.

Stavbu Gigafactory pri Berlíne sprevádzajú rôzne komplikácie prakticky od prvého dňa. Najskôr to boli prírodné živly, potom ich vystriedali enviromentálni aktivisti, ktorí začali protestovať proti jej výstavbe a na úrady posielali rôzne námietky, týkajúce sa ornej pôdy, výrubu stromov a podobne. Takýchto námietok sa napokon nazbieralo takmer 350. Ablokujú pokrok výroby až doteraz. De facto je kvôli tomu gigafactory pri Berlíne najväčšou čiernou stavbou Európy.

Elon Musk "je rozčarovaný" z... Foto: TASR/AP, Susan Walsh
Elon Musk Elon Musk "je rozčarovaný" z nemeckej administratívy pri schvaľovaní novej gigafactory.

Sériová výroba v nej v tomto čase už mala bežať, no nedeje sa tak. Výkonný riaditeľ automobilky Elon Musk však pred niekoľkými dňami vyjadril nádej, že jeho nemecká fabrika Gigafactory neďaleko Berlína bude môcť začať vyrábať autá v októbri alebo krátko na to.

Tesla musela odložiť očakávané spustenie výroby na koniec minulého roka, za príčinu označila byrokratické prekážky v Nemecku. „Dúfame, že získame povolenie a budeme môcť možno v októbri vyrobiť prvé autá, ak budeme mať šťastie,“ cituje agentúra Reuters Muskovo vyjadrenie.

Tesla S Plaid - 2021 Čítajte viac Tesla S: Jej futuristický volant je ešte horší, ako si myslíte

Úrad pre ochranu životného prostredia spolkovej krajiny Brandenbursko ešte musí dať projektu definitívne povolenie, čo ak pre niekoľko environmentálnych námietok stále nie je isté. Preto nie je vylúčený ďalší odklad, dokonca až do budúceho roka. Problémom je napríklad t, že čiastočne zasahuje do ochranného pásma zdroja pitnej vody, hraničí s chráneným územím

Projekt navyše čelil odporu verejnosti pre obavy o životné prostredie. Verejnosť poukazovala najmä na to, že areál továrne sa čiastočne prekrýva s ochranným pásmom pre zdroj pitnej vody a naviac hraničí s chránenou prírodnou oblasťou. Dlhý čas jej dokončenie blokoval aj výrub stromov, pre ktorý automobilka niekoľko mesiacov nevedela získať povolenie, podarilo sa jej to až po komplikovaných súdnych sporoch.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #elektromobilita #Gigafactory Berlín
Články podľa značiek