Kríza vrcholí: Seat obmedzí výrobu až do budúceho roku!

Seat ako prvý vyšiel s pravdou von. Polovodičová kríza je tak vážna, že výrobu musí obmedziť až do polovice budúceho roku. Ostatné automobilky však na tom nie sú oveľa lepšie.

20.09.2021 14:00
debata (4)
SEAT opäť ztvára brány svojich továrni. A... Foto: TASR/AP
Španielsko EKO SEAT prepúšťanie SEAT opäť ztvára brány svojich továrni. A evidentne nie naposledy.

Nedostatok polovodičov spôsobuje ďalšie obmedzenia výroby prakticky vo všetkých automobilkách. Len v posledných dňoch oznámila napríklad Škoda, že koncom septembra na týždeň prerušuje v Česku výrobu vo všetkých troch závodoch.

Na pondelok 27. septembra mali odbory dohodnutú celozávodnú dovolenku, po ktorej nasleduje v utorok 28. septembra štátny sviatok. „Zároveň na to nadviažeme zrušením zmien až do konca týždňa…,“ uviedol šéf odborov zamestnancov Škody Jaroslav Povšík v týždenníku Škodovácký odborář.

A doplnil, že podobné problémy majú aj ostatní. „Týka sa to väčšiny automobiliek, stojí továreň Toyota v Kolíne a v rámci koncernu Volkswagen sú odstávky v podstate všade po celom svete. Čiastočne sú preferované niektoré spoločnosti s vysokými maržami, ako Porsche a Audi.“

Predstavitelia automobilky SEAT pripustili, že... Foto: TASR/AP
SEAT Predstavitelia automobilky SEAT pripustili, že problémy kvôli polovodičom budú spôsobovať odstávky výroby až do polovice budúceho roku.

Výrobu obmedzuje aj bratislavský Volkswagen. „Aktuálne je prerušená výroba v segmente malých mestských vozidiel. Budúci týždeň bude čiastočne dotknutá výroba SUV vozidiel a do piatka 24. septembra pokračuje dočasná odstávka malých mestských automobilov,“ informovala hovorkyňa spoločnosti VW Bratislava Lucia Kovarovič Makayová.

Podľa nej kríza s nedostatkom polovodičov ešte len naberá obrátky a problematický bude najmä tretí kvartál tohto roku. „Aktuálne vychádzame z toho, že v 3. kvartáli 2021 bude zásobovanie čipmi naďalej veľmi nestále, situácia zostane napätá a čipová kríza zároveň dosiahne svoj vrchol. Ďalšie prispôsobovanie výroby preto nie je vylúčené,“ dodala.

A radikálne ju bude musieť prispôsobiť SEAT. Španielska automobilka plánuje predĺženie čiastočného prerušenia produkcie vo svojich závodoch v blízkosti Barcelony až takmer do polovice budúceho roka.

Herbert Diess Čítajte viac Šéfovia BMW, Mercedesu, VW a Stellantisu o čipovej kríze: Prevláda pesimizmus

„Zhoršenie v oblasti dodávok polovodičov teraz vyžaduje reorganizáciu, plánovanie a prijatie nových pracovných protokolov,“ oznámil SEAT. Dodal, že už začal rokovať s odbormi o režime skrátenej pracovnej doby, aby mohol zrušiť niektoré pracovné zmeny v období od 27. septembra 2021 do 30. júna 2022.

Problémy s nedostatkom čipov prichádzajú v čase, keď sa dopyt po modeloch SEAT a Cupra vrátil na úrovne spred pandémie, uviedol člen správnej rady a viceprezident pre ľudské zdroje Seatu Xavier Ros. Španielska automobilka spomalila produkciu v prvom polroku, a potom mimoriadne otvorila závody v auguste, aby dobehla výpadky, ale nakoniec bola nútená ešte koncom augusta opäť obmedziť prevádzku pre nedostatok čipov. A evidentne to bude na dlho.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Seat #Cupra #polovodičová kríza #čipová kríza #nedostatok polovodičov
Články podľa značiek