T & E: Syntetické palivá sú špinavé. Prehrali už dávno

Nádej, že by sa spaľovacie motory podarilo zachrániť pomocou uhlíkovo neutrálnych syntetický palív, pohasínajú. Organizácia T & E tvrdí, že nepredstavujú žiaden prínos pre životné prostredie. Dokonca produkujú viac NOx a čpavku.

04.02.2022 14:00
debata (9)
Syntetické palivá nemajú dobré výsledky. Emisie... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - syntetické palivá Syntetické palivá nemajú dobré výsledky. Emisie nezlepšia.

V poslednom čase sa dostáva do popredia téma syntetických palív, teda palív, ktoré sú vyrobené umelo z vodíka a oxidu uhličitého získaného napríklad z atmosféry. Kombináciou týchto dvoch komponentov možno získať prakticky akékoľvek uhľovodíkové palivo – syntetickú naftu aj benzín. Propagujú ich niektoré petrochemické spoločnosti či automobilky. Asi najvážnejšie to myslí Porsche, ktoré už buduje závod na výrobu e-palív v Čile, kde je dostatok veternej energie na ekologickú výrobu vodíka. Mnohí si od syntetických palív sľubujú predĺženie života spaľovacích motorov, keďže tieto palivá sú uhlíkovo neutrálne.

Koenigsegg - Prekat Čítajte viac Koenigsegg vyvíja palivo budúcnosti. Vulcanol bude zo sopiek!

Pri spaľovaní síce vzniká CO2, ale tento je kompenzovaný spotrebovaným oxidom uhličitým pri jeho výrobe. Syntetické palivá sa tak zdajú na prvý pohľad ako elegantné riešenie, pretože si nevyžadujú takú technologickú zmenu ako úplný prechod k elektromobilom. Používať ich môžu aj staré autá, čo by znamenalo okamžitý prínos. Dokonca by si e-palivá vystačili so súčasnou infraštruktúrou čerpacích staníc. Znie to naozaj dobre, takže za ich popularizáciu bojuje aj aliancia eFuell Alliancie. Na ich obranu dokonca nedávno vystúpil nemecký autoklub ADAC.

Menej CO2, ale viac NOx

Technický šéf ADAC-u Karsten Schulze sa na tému syntetických palív vyjadril: „Pre dosiahnutie cieľov v oblasti ochrany klímy v doprave bude okrem nárastu počtu elektromobilov zásadné aj to, aby k tomu prispel súčasný vozový park osobných automobilov.” Teraz ale prichádza studená sprcha. A to zo strany spoločnosti Transport & Environment (T & E), ktorá tvrdí, že e-palivá nie sú budúcnosť. Pripúšťa síce nižšie emisie CO2, ale tam vraj výhody syntetických palív končia. Podľa testov organizácie IFP Energies Nouvelles, ktoré si T & E objednala, nepredstavujú žiaden prínos pre životné prostredie.

Syntetickým palivám verí napríklad Porsche,... Foto: Porsche
Porsche - fabrika na výrobu e-paliva Syntetickým palivám verí napríklad Porsche, ktoré stavia továreň na ich výrobu v Čile.

Podľa meraní vypúšťajú autá jazdiace na syntetický benzín rovnako vysoké objemy toxických oxidov dusíka (NOx) ako autá spaľujúce benzín E10. A k tomu produkujú oveľa viac oxidu uhoľnatého a čpavku. Produkcia pevných častíc je síce nižšia, stále je to však viac ako dve miliardy častíc na každý kilometer. Vyplýva to z testov troch rôznych zmesí syntetických palív v laboratóriu aj v reálnej premávke. Výsledky sú sklamaním. Syntetický benzín vytvára pri spaľovaní až trojnásobné množstvo oxidu uhoľnatého, ktorý oberá mozog a srdce o kyslík ako bežné palivá.

Nedostupnosť syntetických palív demonštruje... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz - syntetické palivá Nedostupnosť syntetických palív demonštruje fakt, že aby mohlo T & E uskutočniť testy, muselo si dať 100 litrov e-benzínu vyrobiť.

Produkcia amoniaku bola vyššia dvojnásobne v porovnaní s autom spaľujúcim benzín E10, ktorý sa môže spájať s inými zlúčeninami vo vzduchu a vytvárať častice (PM2,5). Zdravotné riziká týchto častíc zahŕňajú astmu, srdcové choroby a rakovinu. „ Žiadne tvrdenia nemôžu prekonať vedecké poznatky o spaľovaní uhľovodíkových palív. Kým ich budú motory spaľovať, bude v našich mestách toxický vzduch,“ povedala Julia Poliscanová, riaditeľka T & E pre vozidlá a e-mobilitu. A dodala, že „politici, ktorí nechávajú v zákonoch priestor pre syntetické palivá, odsudzujú verejnosť na dlhé roky na dýchanie znečisteného vzduchu“.

Palivo pre bohatých nič nevyrieši

Transport & Environment vidí tiež problém e-palív v ich cene. Doslova tvrdí, že ide o „benzín pre bohatých“. A má pravdu, cena litra syntetického paliva je mnohonásobne vyššia ako toho klasického. Má to svoj dôvod. Na to, aby vznikol jeden liter e-paliva, je potrebné spotrebovať približne 25 kWh elektrickej energie. To je dosť na to, aby bežný elektromobil prešiel 100 až 150 km. Tento obrovský výdaj energie vždy stál proti syntetickým palivám. T & E vypočítala, že prevádzka auta na syntetické palivo by stála v priebehu piatich rokov o 10 000 eur viac ako prevádzka batériového elektromobilu. A o 10 000 eur bude drahšia aj prevádzka v porovnaní so staršími autami na klasické palivá.

Porsche 911 Čítajte viac Porsche má recept na zachránu spaľovacích motorov. Aj toho v 911!

Preto nie sú e-palivá podľa T & E vhodné na dekarbonizáciu súčasného vozového parku. „E-palivá prehrali preteky v dekarbonizácii dopravy. V skutočnosti na to nikdy nemali. Batériové elektromobily ponúkajú vodičom najčistejší, najefektívnejší a cenovo dostupný spôsob dekarbonizácie, zatiaľ čo syntetické palivá sú vhodnejšie pre lietadlá, kde elektrifikácia nie je možná. Dôveryhodnosť európskej politiky v boji za čisté autá je v ohrození, ak sa syntetickým palivám nechávajú v zákonoch zadné vrátka. Takýto prístup dáva výrobcom plané nádeje na to, ako udržať na cestách staré motory znečisťujúce vzduch,“ uzatvára Poliscanová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #syntetické palivá
Články podľa značiek