Na požiarom zničenej lodi bez posádky sú stovky áut Porsche, Bentley a Audi

Loď naložená tisíckami áut, vrátane modelov Porsche, Bentley a Lamborghini v piatok začala horieť pri Azorských ostrovoch.

21.02.2022 18:00
Felicity Ace Foto:
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne luxusnými autami vypukol v stredu, cez víkend sa ho podarilo dostať pod kontrolu.
debata (6)

Obrovská nákladná loď Felicity Ace bola na ceste na Rhode Island, keď ju v stredu zachvátil požiar v Atlantiku, ktorý bol tak intenzívny, že posádka musela loď opustiť a nechať ju napospas osudu. Čo sa stane s týmto plavidlom plaviacim sa pod panamskou vlajkou, stále nie je známe, no je nepravdepodobné, že sa niekedy dostane do prístavu Davisville v North Kingstown, kam podľa plánu mala namierené.

V piatok sa požiar podarilo dostať pod kontrolu, aktuálne sa loď už len dohasieva, pracuje na tom špeciálny holandský tím, ktorý sa ju má pokúsiť aj uviesť do plavbyschopného stavu. Ak sa to podarí, pravdepodobne bude po definitívnom dohasení požiaru odtiahnutá späť do Európy.

Felicity Ace dokáže prepraviť približne 5 000 áut, v čase požiaru ich bolo o niečo menej. Neboli to však len „také obyčajné autá“. Vozidlá na Felicity Ace patrili koncernu Volkswagen, ktorý vlastní nielen značku Volkswagen, ale aj Porsche, Audi, Bentley, Škodu a Lamborghini.

Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
+2Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...

Medzi necelými štyrmi tisíckami áut, ktoré očakávali v prístave na Rhode Island, boli nielen volkswageny, ale hlavne luxusné autá Audi, Porsche a Bentley. Vraj na nej boli aj Lamborghini, zatiaľ to však oficiálne nebolo potvrdené.

Zaujímavá situácia nastane teraz. Podľa námorného práva má totiž každý, kto zachráni loď, nárok na kompenzáciu na základe hodnoty nákladu a stavu lode. Takže ak bude možné Felicity Ace odtiahnuť späť do Európy, pravdepodobne sa začne vyjednávanie medzi majiteľom plavidla a záchrannou spoločnosťou o zaplatení za celú záchrannú akciu.

To sa riadi Medzinárodným dohovorom o záchrane a rokovania môžu byť zložité, najmä ak loď predstavuje environmentálne riziko pre akékoľvek miesto, kam je ťahaná (je napríklad naložená naftou, prípadne batériami elektrických áut), alebo ak dôjde k zraneniu posádky. V tomto prípade všetkých 22 členov posádky vyviazlo bez zranení. Čo s ňou bude ďalej, sa uvidí v najbližších týždňoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Bentley #Porsche #nákladná loď #zhorené auto #Felicity Ace #požiar lode
Články podľa značiek