Suzuki a Skydrive vyvíjajú autonómne aerotaxi

Elektrické lietadlo už existuje v podobe funkčného prototypu, popri ňom SkyDrive pokračuje aj vo vývoji nákladných dronov.

29.03.2022 18:00
Sky Drive Foto:
Skydrive už má plne funkčný prototyp svojho autonómneho lietajúceho stroja.
debata (1)

Suzuki a startup SkyDrive podpísali dohodu o spolupráci pri vývoji elektrických lietadiel s vertikálnym vzletom a pristávaním. Spoločnosť Suzuki uviedla, že sa zamerajú hlavne na indický trh, kde je automobilka mimoriadne silná. Niet sa preto čo diviť, že japonská automobilka len pred pár dňami oznámila, že plánuje investovať takmer 1,4 miliardy dolárov do svojej indickej továrne na výrobu elektromobilov a batérií.

Bližšie informácie o partnerstve a o finančnom vstupe Suzuki do projektu vývoja elektrolietadla nie sú aktuálne známe, rovnako ako ani to, kedy by sa malo lietadlo dostať do výroby. V súčasnosti však už existuje plne funkčný prototyp.

Koncept SD-03 eVTOL je navrhnutý ako aerotaxi, ktoré si klient bude môcť objednať cez mobilnú aplikáciu rovnako ako štandardný taxík. Po rezervácii letu klienta dopraví do cieľovej destinácie bezpilotne. V januári 2022 SkyDrive oficiálne predstavil lietadlo na výstave CES 2022, kedy sa prvýkrát ukázalo mimo Japonska.

Funkčný prototyp dokáže prepraviť jedného pasažiera, pričom jeho letová rýchlosť je 40 až 50 km/h a vo vzduchu zatiaľ vydrží 5 až 10 minút. Je 4 metre dlhý, 4 metre široký a 2 metre vysoký. To znamená, že na parkovisku zaberie maximálne priestor dvoch parkovacích miest. Do roku 2026 by mal byť prototyp optimalizovaný a výrazne sa predĺži rýchlosť a aj dolet.

Popri aerotaxi SkyDrive  vyvíja nákladné... Foto: SkyDrive
SkyDrive eVTOL Popri aerotaxi SkyDrive vyvíja nákladné autonómne drony, schopné prepravovať náklad s hmotnosťou vyše 30 kilogramov.

Lietadlo využíva elektricky poháňané vrtule na ramenách umiestnených v rohoch. Na každom z nich sú dve vrtule, obe majú vlastný elektromotor, pričom rotory sa otáčajú protismerne. Osem nezávislých vrtúľ a osem elektromotorov má zvýšiť bezpečnosť, stroj by nemal výraznejšie ohroziť ani súčasný výpadok dvoch z nich, samozrejme, závis to aj od ich umiestnenia.

Zaujímavým nápadom je návrh spoločnosti na unifikáciu osvetlenia takýchto strojov. Podľa nich by mali mať vpredu dve biele svetlá a červené zospodu, čo by malo pomôcť jednoznačne stanoviť zo zeme smer ich letu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #dron #aerotaxi #Skydrive #eVTOL #elektrické lietadlo #autonómne lietadlo
Články podľa značiek