Ministerstvo vnútra testuje hybridné a elektrické autá. Musí znižiť CO2

Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na nákup ekologických automobilov. Rezort vnútra plánuje obstarať elektromobily typu hatchback, SUV a tiež dodávky, v kategórii plug-in zasa hybridné vozidlá typu sedan, SUV, hatchback a kombi.

23.04.2022 18:00
debata (7)
VIDEO: Pozrite si, aké autá testovali policajti. Hybridy aj čisto elektrické vozidlá
Video

Vozidlá boli zapožičané na pol roka a hybridné vozidla Toyota Camry, Rav 4 a Corrola mali slúžiť v Bratislavskom , Banskobystrickom a Košickom kraji. Plne elektické vozidlá Kia e-Niro a e-Soul poslúžili v Bratislave. Škoda zapožičala malé Citigo pre kuriérske povinnosti a hybridný Superb iV slúžiaci pre úradníkov ministerstva. Na Slovensku vyrábaný elektrický Peugeot 208 slúžil potebám sekcie kontrolingu.

„Vozidiel, ktoré majú emisnú normu Euro 5 je spolu 68% a Euro 6 iba 32 % " informoval Ján Lazar štátny tajomník na ministerstve vnútra a zároveň vyhlásil, že cieľom je do štyroch rokov zvýšiť počet vozidiel spĺňajúcich emisnú normu Euro 6 aspoň na polovicu.“

To by znamenalo každý rok obstarať 550 nových áut. „Ak by z tohto počtu bolo ročne aspoň sto kusov hybridných alebo elektrických, tak by pri nájazde 7– až 15-tisíc kilometrov mesačne ušetrilo 73 až 200 ton kysličníka uhličitého vypusteného do atmosféry.“ vysvetlil Lazar.

„Elektircké vozidlá sú spoľahlivejšie a majú dlhšiu životnosť.“ odpovedal novinárom Lazar na otázky v súvislsoti s vyššou nadobúdacou cenou ekologických áut. Pri prevádzke vozidla 9 až 15 rokov je podľa Lazara životnosť týchto vozidiel dvojnásobná.

Polícia nakúpi hybridné a elektrické vozidlá

Ak by vymenili len 600 služobných vozidiel starších ako 15 rokov za čisto spalovacie nové vozidla ušetrilo by sa 150 ton skleníkoveho plynu CO2

Fotogaléria
Ministerstvo vnútra testuje elektromobily a...
Ministerstvo vnútra testuje elektromobily a...
+5Ministerstvo vnútra testuje elektromobily a...

Ministerstvo vnútra zapožičané vozidlá testovalo a analyzovalo využitie a následne zaradenie. Už teraz však vedia povedať , že ak by vymenili len 600 služobných vozidiel starších ako 15 rokov za čisto spaľovacie nové, ušetrilo by sa 150 ton sklenníkových plynov. V prípade ekologických hybridov alebo elektrických by táto úspora dosahovala výšku 580 ton.

Vyhlásena zákazka sa týka kúpy 705 vozidiel s možnosťou kúpy ďalších 160 vozidiel počas dvoch rokov, a to v závislosti od potrieb a finančných možností ministerstva vnútra. Na tento nákup je z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti vyčlenených 20,2 mil. eur bez DPH.

Z počtu 705 vozidiel bude preto 300 kusov vozidiel označených príslušnosťou k Policajnému zboru SR a budú vybavené zvukovým a rozhlasovým zariadením. Ďalších 200 kusov žiada rezort vnútra dodať v úprave so skrytou príslušnosťou a 205 kusov vozidiel bude bez viditeľného označenia. Špeciálna policajná výbava bude ich súčasťou.

Znižovanie priemerného veku vozidiel sa okrem úspor pri bežných výdavkoch odrazí aj na bezpečnosti posádok a v neposlednom rade na znížení úrovne produkovaných emisií, pri tomto nákupe to odhadujeme na 2 700 ton,“ doplnil minister vnútra Roman Mikulec.

Až realita ale ukáže , či hybridné a elektrické autá budú slúžiť policajným, hasičským zásahovým zložkám., či bude diaľničná kobra raz plne elektrická, alebo tieto vozidlá ostanú pre úradníkov a prepravu zamestnancov v rámci mesta.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #hybridné autá #polícia SR #elektrické autá
Články podľa značiek