Slováci chcú obnovovať batérie do elektromobilov. Na projekt dostali 14 miliónov eur!

Spoločnosť ZTS VV vyrobí z vyradenej opotrebovanej batérie procesom regenerácie batériový modul s garantovanou životnosťou a parametrami určenými na využitie prioritne v energetickom sektore v menej dynamických aplikáciách.

06.06.2022 12:00
výroba batérií pre platformu MEB, Škoda Auto,... Foto: ,
Slovenská spoločnosť bude prerábať vyradené batériové moduly z elektromobilov na nové moduly, určené na použitie hlavne v energetike.
debata

Projekt regenerácie použitých batérií z elektromobilov s ktorým prišla považská spoločnosť ZTS VV je zameraný na výrobu druhotných batériových modulov. Tak ako každé zariadenie, aj batéria v elektromobile sa časom opotrebuje a stáva sa užívateľsky nekomfortnou. Spoločnosť ZTS VV vyrobí z vyradenej opotrebovanej batérie, demontovanej na robotickej linke, procesom regenerácie batériový modul s garantovanou životnosťou a parametrami určenými na využitie prioritne v energetickom sektore v menej dynamických aplikáciách.

Porsche 911 - miliónty exemplár Čítajte viac Batérie pre Porsche budú zo Slovenska. Postaví tu fabriku!

Tento unikátny projekt splnil kvalitatívne kritériá Európskej komisie a spoločnosť tak získala financovanie od Ministerstva hospodárstva SR. Inovácia, ktorá je súčasťou významného projektu spoločného európskeho záujmu (IPCEI) s názvom European Battery Innovation, bola podporená nenávratným finančným príspevkom vo výške takmer 14 miliónov eur. Ide pritom o nápad slovenských odborníkov, ktorý bol zaradený medzi 42 jedinečných európskych projektov ako dôležitá súčasť európskeho batériového value-chain.

Projekt bude prínosný aj pre slovenské vysoké školstvo a vedu. Na výskume a vývoji projektu sa totiž aktívne spolupodieľajú slovenské univerzity . Zároveň vďaka nemu vznikne na Považí rádovo niekoľko desiatok nových pracovných miest.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobilita #batérie pre elektromobily #ZTS VV #obnova batérií #batériové moduly
Články podľa značiek