Magna predstavila revolučné svetlá. Rozviažu ruky dizajnérom

Svetlá sú čoraz významnejším „podpisom“ automobilových značiek. Grafika svetiel často funguje podobne ako logo. Tieto by mohli otvoriť úplne nové možnosti. I keď nehovoríme o hlavných reflektoroch.

07.06.2022 14:00
debata
Svetlá Breakthrough Lightning od spoločnosti... Foto: Magna
Magna - svetlá Breakthrough Lightning 2022 Svetlá Breakthrough Lightning od spoločnosti Magna sú vlastne svietiace povrchy aplikované na niektoré druhy plastov.

Svetlá prekonali za posledné roky obrovský pokrok. Od halogénových žiaroviek sme sa posunuli k xenónovým výbojkám a tie zas po krátkom čase nahradili LED diódy, OLED diódy a laserové svetlá. Niektoré reflektory, ako tie používané v Mercedesoch-Benzoch či najnovšie v Audi, sú vybavené miliónmi individuálne ovládaných zrkadiel, takže ich rozlíšenie sa blíži projektorom. A potom tu máme svetlá BladeScan od Lexusu s rotujúcimi zrkadlovými čepeľami. Vývoj ale stále nie je na konci, napokon ako vždy. Toto je dôkaz.

Audi - digitálne svetlá DMG Čítajte viac Audi: Vlajková loď dostala zázračné svetlá. Majú 1,3 milióna zrkadiel

Kanadská spoločnosť Magna sa teraz pochválila svetlami Breakthrough Lightning, ktoré by umožnili dať dizajnérom prakticky úplne voľné ruky. To preto, že sú ploché a aplikovateľné na akýkoľvek diel karosérie. Samozrejme, nehovoríme o stretávacích alebo diaľkových svetlách, na to by z hľadiska svietivosti a funkcií nemali, no i tak ide o veľmi zaujímavú inováciu. Magna ju demonštrovala na veku batožinového priestoru. Jej technológia je totiž použiteľná na povrchy termoplastických materiálov vrátane polykarbonátu a termoplastických polyolefínov.

Revolučné svetlá môžu zobrazovať prakticky... Foto: Magna
Magna - svetlá Breakthrough Lightning 2022 Revolučné svetlá môžu zobrazovať prakticky ľubovoľné tvary a meniť aj farbu a intenzitu svetla.

Prostredníctvom špeciálneho povlaku je možné povrch rozžiariť na prakticky akejkoľvek časti karosérie a môže mať ľubovoľný tvar. Meniť sa dá intenzita aj farba. Takéto svetlá by sa dali použiť vo funkcii niektorých štandardných funkcií, povedzme obrysových svetiel, ale tiež by mohli mať dekoračnú funkciu, ktorá je čoraz bežnejšia. Výhodu môžu mať aj na firemných vozidlách, kde sa pomocou nich dá zobrazovať reklama, alebo v spoločne využívaných vozidlách, kde môžu slúžiť na určitý druh komunikácie. Magna predpokladá, že jej svetlá Breakthrough Lightning by sa mohli uplatniť už v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svetlá #MAGNA #svetlá áut
Články podľa značiek