Nová hi-tech 'čerpačka' Slovnaftu na R1: CNG priamo vo výdajných stojanoch

Nová servisná stanica má najväčšiu prekrytú plochu, zelenú strechu a pokladňu uspôsobenú pre hendikepovaných. Môžete si na nej doplniť CNG aj LPG a dobiť elektromobil.

17.06.2022 20:00
čerpacia stanica Slovnaft Foto: ,
Doplniť CNG možno na novej čerpacej stanici priamo vo výdajnom stojane.
debata (5)

Nová čerpacia stanica Slovnaft na rýchlostnej ceste R1 pri obci Pohranice neďaleko Nitry sa môže pochváliť hneď niekoľkými unikátmi. Len ako kuriozitu spomenieme, že ide o čerpaciu stanicu s najväčšou prekrytou plochou na Slovensku a k tomu s ekologickou zelenou strechou. Z hľadiska ekológie má aj inteligentné úsporné LED osvetlenie a klimatizačné riešenie s výrazne nižšou spotrebou energie. Kvôli komplexnosti ponuky o nej predstavitelia Slovnaftu hovoria skôr ako servisnej, než čerpacej stanici.

Zaujímavosťou tejto čerpacej stanice je... Foto: Pravda, Martin Domček
čerpacia stanica Slovnaft Zaujímavosťou tejto čerpacej stanice je ekologická "zelená strecha" a má tiež najväčšiu prekrytú tankovaciu plochu.

Zároveň je aj prvou hybridnou čerpacou stanicou, kde je „pištoľ“ na čerpanie stlačeného zemného plynu (CNG) súčasťou štandardného výdajného stojanu na benzín a naftu. Navyše, keďže ide o zrkadlovo umiestnenú „čerpačku“ na oboch stranách rýchlostnej cesty R1, tak technológia na výrobu CNG sa nachádza na severnej stanici (smer na Bratislavu) a CNG je následne potrubím popod diaľnicu vedené do výdajných stojanov na južnej (smer na Banskú Bystricu).

Okrem toho si tam možno doplniť aj LPG a nachádza sa tam aj nabíjačka pre elektromobily s výkonom 150 kW. Tá patrí do siete MOL Plugee. Okrem platby cez aplikáciu, čo je cenovo o niečo výhodnejšie, si môžete „jedno nabíjanie“ kúpiť aj priamo v pokladni čerpacej stanice za 11 alebo 22 eur. Za nižšiu sumu môžete dobiť maximálne 20 kWh, za vyššiu 40 kWh.

Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri...
Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri...
+13Nová čerpacia stanica Slovnaft na R1 pri...

Z nášho pohľadu by sme ale chceli vyzdvihnúť inú dôležitú vec – nová „čerpačka“ Slovnaftu je aktuálne nielen asi najviac bezbariérovou na Slovensku, ale všeobecne najústretovejšou voči hendikepovaným ľuďom. Nejde len o nadštandardne zväčšený priestor pre vystupovanie z vozidla na vyhradenom parkovacom mieste, ale pri pokladni je madlo pre lepšiu rovnováhu pri manipulácii s osobnými vecami, pokladne sú vybavené zariadením na komunikáciu a zosilnenie zvuku pre ľudí používajúcich načúvací prístroj a v reštauračnej časti je jednoduchšie prístupný okrúhly stôl.

Špeciálne treba spomenúť WC pre imobilných návštevníkov, pozrite si ho na fotografiách. Obsahuje totiž aj manipulačné lôžko pre dospelých a nastaviteľné sklopné zrkadlá. „Toaleta na tejto pumpe je skutočne vzorová, spĺňa všetky európske normy z hľadiska medzinárodných štandardov prístupnosti, dokonca vrátane tých, ktoré ešte ani neboli prevzaté do slovenskej legislatívy,“ potvrdil nám Petr Kučera z občianskeho združenia Bez bariéry. A len pre zaujímavosť – deti majú k dispozícii tiež samostatnú „minitoaletu“, ktorá je zmenšenou kópiou tej „dospelej“.

Nová čerpacia stanica je už otvorená a voľne prístupná návštevníkom. Jedinou službou, na ktorej spustenie sa ešte čaká, je čerpanie CNG. Ide však pri ňom iba o schválenie uvedenia do prevádzky, k čomu by malo prísť v najbližších pár dňoch. Vybudovanie stanice, vrátane jej „dvojičky“ v opačnom smere, stálo približne 4,5 milióna eur.

Otvorili sme servisnú stanicu s najkomplexnejšou ponukou

S riaditeľkou maloobchodu a členkou... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Timea Reicher S riaditeľkou maloobchodu a členkou predstavenstva spoločnosti Slovnaft sme sa rozprávali o súčasnosti a blízkej budúcnosti siete čerpacích, respektíve servisných staníc Slovnaftu.

Ak by ste mali spomenúť najzásadnejšie inovácie tejto čerpacej stanice, ktoré by vám ako prvé napadli?

Ako prvé by som vyzdvihla čerpanie CNG priamo z výdajného stojanu. Možnosť takto komfortne čerpať stlačený zemný plyn tu doteraz nebola. Ďalej by to boli naše základné a prémiové palivá, pri ktorých sme vylepšili aditiváciu a určite by som spomenula aj nabíjacie miesta pre elektromobily. Tie už aktuálne ponúkane na 17 našich čerpacích staniciach.

Keď sme už pri čerpacích staniciach, pribudnú v dohľadnom čase okrem tejto ešte nejaké ďalšie?

Tento rok máme za sebou úspešnú akvizíciu 16 čerpacích staníc Lukoil. Tie budeme postupne prerábať tak, aby zodpovedali nášmu štandardu. A koncom roku, respektíve možno začiatkom budúceho, plánujeme otvoriť ďalšie dve čerpacie stanice, ale bližšie informácie o nich by som si zatiaľ nechala pre seba.

Ste riaditeľkou maloobchodu. Ako sa vám osvedčuje koncept Fresh Corner, ktorý ste použili aj na tejto stanici?

Veľmi dobre. Len pre zaujímavosť by som spomenula, že minulý rok sme v celej našej sieti predali 4,5 milióna hotdogov a 9 miliónov káv, takže o občerstvenie je veľký záujem. Tu sme však otvorili koncept, ktorý je z hľadiska zákazníckeho komfortu v podstate štandardnou reštauráciou. Aj preto má nový dizajn a dôležité pre nás bolo aj to, že jedlá budeme pripravovať vo vlastnej kuchyni s veľkým dôrazom na čerstvé suroviny. S podobnou reštauráciou sa budú môcť návštevníci stretnúť aj na našej čerpacej stanici Sekule.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #CNG #Slovnaft #LPG #čerpacia stanica #nabíjacia stanica #servisná stanica
Články podľa značiek