Genesis GV60: Ako funguje jeho krištáľová guľa? Veštiť sa z nej nedá

Voliče prevodoviek prechádzajú v posledných rokoch radikálnymi zmenami. Ale to, čo predstavil Genesis v elektrickom GV60, nemá obdobu. Namiesto joysticku či tlačidiel má rovno svietiacu sklenenú guľu!

17.08.2022 14:00
debata
Zdanlivo iba  dekoratívna krištáľová guľa na... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Zdanlivo iba dekoratívna krištáľová guľa na stredovom tuneli skrýva dôležité funkcie. No žiadnu novú.

Genesis GV60 sme si už podrobne predstavili. Tento elektrický crossover nie je ničím iným ako vznešenejšou verziou Hyundaiu Ioniq 5 či Kie EV6. Inak ich spája identická elektrická architektúra E-GMP s 800 V archi­tektúrou. Najviac tak stavia GV60 svoju výnimočnosť na dizajne. A samozrejme, na cene, ktorou prevyšuje svojich súrodencov. To ale už dávno nie je tajomstvom. Jedno však stále ostávalo. A to svietiaca krištáľová guľa, takzvaná Crystal Sphere, na jeho stredovom tuneli. Na čo vlastne takáto vec slúži? Vykľul sa z nej ovládač prevodovky. Vlastne ani nie prevodovky, pretože elektromobily vystačia s jedným redukčným prevodom.

Genesis GV60 - 2022 Čítajte viac Genesis GV60: Luxusný ‘Ioniq‘ sa blíži. Dostane krištáľovú guľu!
Genesis GV60 - 2022
Genesis GV60 - 2022
+23Genesis GV60 - 2022

Stále ale potrebujú nejaký volič, ktorý dá autu najavo, či má šofér v pláne ísť vpred, cúvať, prípadne chce zvýšiť rekuperáciu, alebo zvoliť športový jazdný režim. A presne na to Crystal Sphere slúži. Na prvý pohľad to tak však naozaj nevyzerá, pretože v pokojovom režime ide skutočne o sklenenú guľu, presnejšie pologuľu, ktorá je síce podsvietená v rámci náladového osvetlenia kabíny, ale chýbajú akékoľvek znaky, ktoré by prezrádzali jej zmysel. Až keď vozidlo aktivujete štartovacím tlačidlom, guľa sa otočí o 180 stupňov a vyjaví otočný volič, ktorý bol dovtedy ukrytý pred zrakom posádky. Ten už obsahuje tradičné polohy D, N a R. Genesis išiel v tomto smere naozaj ďalej ako konkurencia.

Po aktivovaní elektrického Genesisu GV60 sa... Foto: Genesis
Genesis GV60 - 2022 Po aktivovaní elektrického Genesisu GV60 sa guľa otočí odhalí svoju funkciu. Je v podstate štandardným otočným voličom „prevodovky“.
Zatiaľ sme tu totiž mali len joysticky, tlačidlá či miniatúrne páčky, zväčša horšie ako klasická páka voliča. Netvrdíme, že riešenie Genesisu je lepšie, ale v každom prípade je originálnejšie. Okrem efektu však neskrýva žiadnu pridanú hodnotu. Sám šéfdizajnér značky Luc Donckerwolke priznáva, že jediným plusom Crystal Sphere je informácia o tom, či je vozidlo aktivované, alebo nie. Ak je navrchu sklenená časť gule, vozidlo je vypnuté, ak sa otočí, je to jasné znamenie, že je pripravené na jazdu. To sa dá ale predsa vyčítať aj z iných signálov, napríklad priamo z digitálneho prístrojového panela. Uvidíme, či to na zákazníkov zaberie.
Genesis GV60 - 2022
Genesis GV60 - 2022
+3Genesis GV60 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Genesis #Genesis GV60
Články podľa značiek