Škoda robí z použitých batérií stacionárne úložiská. Majú kapacitu až 300 kWh!

V stacionárnych úložiskách vraj klesá kapacita batérie len o dve percentá ročne. Vďaka tomu by sa mal jej životný cyklus predĺžiť až na 15 rokov.

29.09.2022 16:00
ulozisko Foto:
Inovatívne úložiská energie od Škody s použitím vyradených batérií majú kapacitu až 300 kWh. Škoda ich plánuje vyrobiť 4 000.
debata (1)

Mladoboleslavská Škoda prišla s inteligentným nápadom, ako predĺžiť životnosť batérií elektromobilov a znížiť ich uhlíkovú stopu. Robí z nich stacionárne úložiská energie a využíva na to batérie z plne elektrického modelového radu Enyaq iV a z vozidiel Superb iV, Octavia iV alebo Octavia RS iV s plug-in.

Stacionárne úložiská už teraz dodávajú v niektorých showroomoch a servisoch Škody elektrinu, ktorú využívajú pre nabíjacie stanice, osvetlenie alebo klimatizáciu. Kapacita takéhoto stacionárneho úložiska je až 300 kWh, možno tak napájať aj rýchlonabíjacie stanice s výkonom až 150 kW.

zväčšiť Takto vidí  automobilka Škoda životný cyklus... Foto: Škoda Auto
škoda baterie Takto vidí automobilka Škoda životný cyklus batérie.

Tieto systémy okrem toho ukladajú prebytočnú tzv. zelenú elektrinu, ktorú vyrába napríklad fotovoltaický systém predajcu. Táto elektrina je potom dostupná kedykoľvek bez ohľadu na počasie alebo aktuálne vyťaženie miestnej elektrickej siete.

Stacionárne zásobníky energie sú individuálne škálovateľné a použité batérie možno v prípade potreby vymeniť v niekoľkých jednoduchých krokoch. V najbližších rokoch Škoda plánuje viac ako 4 000 týchto úložísk.

Batérie v nich by toho mali zvládnuť dosť. Skúsenosti získané v rámci pilotného projektu v Prahe ukázali, že ich kapacita batérií v stacionárnych úložiskách klesá len o približne dve percentá ročne. Životnosť batérií sa tak predĺži až na 15 rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #batérie pre elektromobily #stacionárne úložiská #životný cyklus batérie
Články podľa značiek