iSeeCars: Ktoré autá sú najtrvácnejšie? Rebríčku vládne Toyota

Autá dnes dokážu počas svojej životnosti najazdiť pomerne veľa kilometrov, no sú tu aj modely, ktoré zvládajú oveľa viac. Smutnou správou pre Európanov je, že ich hlavným trhom je zámorie.

24.10.2022 06:00
debata (1)
Najodolnejším modelom je Toyota Land Cruiser,... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2018 Najodolnejším modelom je Toyota Land Cruiser, keďže zo všetkých predaných „jazdeniek“ v minulom roku malo až 18,2 % z nich najazdených viac ako 320 tisíc kilometrov.

Americká spoločnosť iSeeCars pravidelne uverejňuje štatistiky automobilového trhu a zameriava sa aj na ten s ojazdenými autami. A práve v dnešnej dobe vysokej inflácie a prevládajúcej neistoty sa záujemcovia o vozidlá z druhej ruky obzerajú po autách, ktoré im vydržia slúžiť dlho a zároveň ich nezruinujú servisnými nákladmi.

A práve preto vytvorili poradie modelov, ktoré štatisticky najazdia najviac kilometrov, čo svedčí o ich odolnosti. Ako zdroj si iSeeCars vzali 14,9 milióna predaných áut za posledný rok na americkom trhu. Cieľom bolo zistiť, ktoré z vozidiel mali najazdených viac ako 200 tisíc míľ, čo zodpovedá 320 tisíc kilometrom. Práve túto hodnotu si firma vybrala ako referenčnú pre nadpriemerne trvanlivé vozidlá. Zároveň museli byť autá vyrobené po roku 2000.

Consumer Reports Čítajte aj TÜV Report: Toto je 11 starých áut, na ktorých sa 'nepopálite'

Najodolnejším modelom je Toyota Land Cruiser, keďže zo všetkých predaných „jazdeniek“ v minulom roku malo až 18,2 % z nich najazdených viac ako 320 tisíc kilometrov. Na druhom mieste skončila Toyota Sequoia s 14,2 %. S veľkým odstupom sa na tretej priečke umiestnil Chevrolet Suburban podielom 6,6 %. Celkovo je najodolnejšou značkou Toyota, keďže sa medzi 15 najlepších áut dostalo až osem jej modelov. Okrem spomínanej dvojice je reč o modeloch 4Runner, Tundra, Avalon, Prius, Highlander Hybrid a Sienna. Zvyšné priečky doplnili GMC Yukon XL, Ford Expedition, Chevrolet Tahoe, GMC Yukon a Hondy Ridgeline a Odyssey.

Celkovo tak možno skonštatovať, že z hľadiska odolnosti vládnu zámorskému trhu s jazdenými autami japonské a americké autá, ktoré majú najčastejšie karosériu SUV. Zároveň je však prísľubom do budúcnosti, že hybridné Toyoty dokážu tiež najazdiť ohromnú porciu kilometrov a pritom majú pod kapotou omnoho komplikovanejšiu techniku a elektroniku ako legendárny Land Cruiser alebo 4Runner.

Najtrvácnejšie ojazdené modely podľa iSeeCars

Poradie Model Podiel áut s nájazdom 320 000 km
1. Toyota Land Cruiser 18,2 %
2. Toyota Sequoia 14,2 %
3. Chevrolet Suburban 6,6 %
4. GMC Yukon XL 5,2 %
5. Toyota 4Runner 4,6 %
6. Ford Expedition 4,5 %
7. Chevrolet Tahoe 4,4 %
8. Toyota Tundra 4,0 %
9. Toyota Avalon 3,9 %
9. Toyota Prius 3,9 %
11. Toyota Highlander Hybrid 3,8 %
12. GMC Yukon 3,7 %
12. Honda Ridigeline 3,7 %
14. Honda Odyssey 3,2 %
15. Toyota Sienna 3,2 %
  Priemer zo všetkých áut 1,2 %

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #SUV #Toyota Land Cruiser #odolnosť #trvácnosť #iSeeCars
Články podľa značiek