Toto je naozaj dobrý nápad! Austrálčania majú svietiace čiary na ceste

Fotoluminiscenčné značenie sa dá aplikovať na to pôvodné a v optimálnom prípade vydrží žiariť až 10 hodín.

25.10.2022 14:00
svietiace značenie Foto:
Spoločnosť Tarmac Linemarking predstavila fotoluminiscenčné značenie.
debata

Austrálčania sa rozhodli výrazne zvýšiť bezpečnosť na cestách a miestna vláda preto financuje sumou takmer štvrť miliardy dolárov špeciálny program, umožňujúci podieľať sa na vývoji vybraných inovatívnych technológií, pomáhajúcich zvýšiť nielen bezpečnosť vodičov, ale aj cyklistov a chodcov.

V rámci tohto programu predstavila spoločnosť Tarmac Linemarking, sídliaca v austrálskom štáte Victoria, fotoluminiscenčné vodorovné značenie na vozovkách. To cez deň vyzerá úplne ako štandardné vodorovné značenie, v noci však začne žiariť. Ide o podobnú technológiu, aká sa využíva v detských hračkách, na oblečení, nálepkách alebo aj vo „fosforeskujúcich“ hodinkách.

Fotoluminiscenčné značenie v optimálnom prípade... Foto: Tarmac Linemarking
tarmac Fotoluminiscenčné značenie v optimálnom prípade vydrží žiariť vyše 10 hodín.

Spoločnosť využila materiál, ktorý počas dňa absorbuje svetlo a v noci ho niekoľko hodín dokáže vyžarovať, pričom nepotrebuje energiu zo žiadneho iného zdroja, okrem prirodzeného slnečného svetla.

Tarmac Linemarking v spolupráci so spoločnosťami OmniGrip Direct a VicRoads inštalovala experimentálne cestné značenie na 700-metrovom úseku cesty Metung Road. Žiariť vydrží niekoľko hodín, v závislosti od toho, koľko energie materiál cez deň dokázal absorbovať. V optimálnom prípade to môže byť aj viac než 10 hodín, teda v podstate celú noc.

Experiment vzbudil obrovskú pozornosť a spoločnosť už dostala niekoľko predobjednávok na inštaláciu takého značenia z viacerých austrálskych štátov. Jeho výhodou je, že nie sú potrebné žiadne stavebne úpravy, nový fotoluminiscenčný materiál materiál sa jednoducho nanesie na pôvodné značenie. Otázne podľa nás je, koľko vydrží v reálnej premávke na cestách s vysokou hustotou prechádzajúcich vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť na cestách #Tarmac Linemarking #fotoluminiscenčné značenie
Články podľa značiek