Pokorený extrém: Pred 25 rokmi po prvýkrát prekonalo auto rýchlosť zvuku

Thrust SSC dokázal prekonať rýchlosť zvuku o 24 kilometrov za hodinu. Od roku 1997 sa to žiadnemu inému autu nepodarilo.

27.10.2022 16:00
thrust Foto:
Thrust SSC je jediným autom, ktoré doteraz dokázalo pokoriť hranicu rýchlosti zvuku.
debata

Ani sa to nechce veriť, ale absolútny svetový rekord v rýchlosti, dosiahnutej autom na zemi má už 25 rokov a je stále platný. Od roku 1997 sa nenašiel premožiteľ extrémneho hyperýchleho modelu Thrust Supersonic Car (SSC). Je to tým pádom doteraz jediné auto v doterajšej histórii, ktorému sa oficiálne podarilo prekonať rýchlosť zvuku.

Jeho rýchlostný rekord, vyrátaný podľa pravidiel FIA z dvoch jázd, uskutočnených hodinu po sebe, je 1 228 km/h, čo značí, že toto auto dokázalo prekonať rýchlosť zvuku, aj keď len veľmi tesne, približne o 24 kilometrov. Rekordná jazda sa uskutočnila 15. októbra 1997 a v kabíne vozidla Thrust SuperSonic sedel vtedy 35-ročný príslušník britského letectva Andy Green.

Thrust-SSC a jeho pilot, vtedy 35-ročný Andy...
Thrust-SSC Thrust-SSC a jeho pilot, vtedy 35-ročný Andy Green.

Pravdou je, že hranicu zvuku prekonal automobil v púšti Black Rock v americkom štáte Nevada už 13. októbra 1997. Rekord však nemohol byť uznaný, pretože stroj neodštartoval do druhej jazdy po maximálne hodinovej pauze, ako to vyžadujú pravidlá FIA. O dva dni neskôr sa to však už podarilo.

Thrust SuperSonic bol skutočne extrémnym autom. Na jeho pohon slúžili dve „turbíny“ zo stíhačiek britského námorného letectva, konkrétne z modelu F-4 Phantom II. Išlo o prúdové motory Rolls-Royce Spey, ktoré pri plnom výkone spotrebovávali vyše 18 litrov leteckého paliva za sekundu. Ak to prerátame, tak spotreba Thrustu SSC bola približne 4 850 litrov na sto kilometrov, pričom jeho maximálny výkon bol vyše 102 000 koní. Za zmienku stoja aj rozmery stroja – bol 16,5 metra dlhý, 3,7 metra široký a vážil 10,6 tony.

Nástupcom tohto auta je Bloodhound LSR (predtým Bloodhound SSC ), ktorý sa začal vyvíjať v roku 2008 a je poháňaný prúdovým motorom v kombinácii s prídavným raketovým motorom. Vyvíjaný bol s cieľom stanoviť nový rýchlostný rekord, pričom sa predpokladá, že vozidlo bude schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 1 000 míľ za hodinu (1 609 km/h).

Projekt však sprevádzali finančné ťažkosti, no napokon auto absolvovalo v roku 2019 prvé jazdy, pri ktorých prekonalo rýchlosť 1 011 km/h. Ďalší vývoj však zastavila pandémia Covidu a následne sa ho opätovne nepodarilo kvôli nedostatku financií naštartovať, takže minulý rok bolo toto experimentálne vozidlo ponúknuté na predaj prípadným ďalším záujemcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thrust SSC #Thrust Supersonic Car #Bloodhound LSR #najrýchlejšie auto
Články podľa značiek