Neuveriteľné! Elektrický kamión Tesla Semi sa práve začína vyrábať

Prvé elektrické kamióny sa dostanú k zákazníkom už začiatkom decembra. Tí si ich objednali ešte v roku 2017.

31.10.2022 18:00
Tesla Semi (2022) Foto:
Prvé elektrické kamióny Semi vyrazia k zákazníkom hneď v prvých decembrových dňoch.
debata (25)

Začiatkom septembra sme písali, že s výrobou elektrického superkamiónu to už konečne vyzerá reálne. Sľubov zo strany Elona Muska totiž už bolo veľa a ani jeden termín neplatil. Uvedenie kamiónu oproti pôvodnému zámeru mešká viac než tri roky.

Teraz to však naozaj vyzerá tak, že Musk sa nesnaží len upokojiť investorov. Tesla ešte v septembri aktualizovala všetky fotografie na oficiálnej stránke modelu Semi. Vyzerá to tak, že ide už o produkčný model a naozaj v tomto roku zamieri k prvým zákazníkom. A to sa aj potvrdilo. Presnejšie – Musk prostredníctvom sociálnej siete pred pár dňami spresnil, že výroba elektrického kamiónu začala a k prvým klientom sa dostane už v decembri.

Tesla Semi (2022)
Tesla Semi (2022)
+5Tesla Semi (2022)

Tesla aj napriek opakovaným oneskoreniam „zbierala“ stále na Semi rezervácie, ktoré boli 5 000 dolárov. Elektrický superkamión si objednalo mnoho veľkých firiem, napríklad Anheuser-Busch, Pepsi, Walmart alebo UPS. Musk na Twitteri uviedol, že Pepsi, ktorá si ako jedna z prvých ešte v decembri 2017 objednala 100 elektrických kamiónov, bude aj prvou, ku ktorej nové kamióny Semi začiatkom decembra skutočne poputujú.

Spočiatku bude k dispozícii iba variant s dojazdom niečo vyše 800 kilometrov, ktorý má uvádzanú spotrebu elektrickej energie pod 2 kWh na míľu a má maximálnu celkovú hmotnosť súpravy vyše 37 ton. Tesla o ňom tvrdí, že je schopný z nuly na stovku zrýchliť za 20 sekúnd – a to pri plnom naložení. Teslu Semi bude možné nabíjať predovšetkým na špeciálnych ultra rýchlych nabíjačkách Tesla Semi Charger (označovaných aj ako Tesla Megacharger). Na nich ju vraj bude možné nabiť na 70 percent za 30 minút.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Tesla #Semi #elektrický kamión
Články podľa značiek